Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei, închisoare de la 2 la 7 ani. În 4 zile şase persoane au fugit de la locul faptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă de timp, apar tot mai frecvent situaţii în care şoferii implicaţi în accidente rutiere soldate cu victime părăsesc locul faptei fără încuviinţarea poliţiei.

Numai în perioada 3–7 august a.c., în judeţul Maramureş şase persoane care au provocat accidente rutiere soldate cu victime sau cu decesul participanţilor la traficul rutier au părăsit locul faptei fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului şi au lăsat în urma lor victime neajutorate care au fost private de dreptul la viaţă sau la acordarea de îngrijiri medicale în timp util.

Trei dintre aceste persoane se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul producerii accidentelor.

Potrivit informaţiilor furnizate de către IPJ Maramureş, conducătorii auto care au provocat evenimentele rutiere cu victime pe raza localităţilor Rona de Sus, Poienile de sub Munte şi Bârsana şi au părăsit locul faptei au fost reţinuţi de poliţişti şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. 

Două dintre cele şase evenimente cu fugă de la faţa locului au avut loc ieri, în localităţile Ruscova şi Vişeu de Sus. Un bărbat de 34 de ani din Ruscova a condus la ora 15.15 un autoturism pe DJ 187 din localitatea de domiciliu. Pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a surprins şi accidentat o consăteană de 33 de ani care, în calitate de pieton, se deplasa pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers.

În urma accidentului, victima a fost transportată la spital unde a rămas internată pentru supraveghere. După producerea accidentului, şoferul a părăsit locul faptei şi a fost identificat de poliţişti la aproximativ 5 km de locul evenimentului.

În noaptea de 7 spre 8 august, un bărbat de 38 de ani din Vişeu de Sus a condus un autoturism pe DN 18, strada Bogdan Vodă din localitatea de domiciliu. A intrat în coliziune cu o căruţă care staţiona pe partea carosabilă, în care se aflau două persoane după care a părăsit locul faptei. 

Impactul s-a soldat cu rănirea unui tânăr de 21 de ani din Chelinţa şi a unei femei de 47 de ani din Baia Mare, care se aflau în căruţă în momentul producerii accidentului. În ambele cazuri poliţiştii continuă cercetările şi la finalizarea lor vor propune măsuri conform legii.

Având în vedere situaţia prezentată anterior, reiterăm urmările pe care le atrage un asemenea comportament al conducătorului auto, integritatea corporală şi chiar viaţa victimei sunt puse în pericol prin neluarea măsurilor de prim ajutor sau de transportare la cea mai apropiată unitate spitalicească. 

Identificarea fugarului conducător auto, implică, în unele cazuri, desfăşurarea de către lucrătorii de poliţie a unor activităţi cu volum impresionant de mare privind forţele angrenate şi cheltuielile atrase, cheltuielile mai sus amintite sunt, uneori, aşa de mari, încât nu pot fi recuperate de la autor, după identificarea sa. 

Climatul de siguranţă a participanţilor la trafic are, de asemenea, de suferit, având în vedere că oricine poate fi, la un moment dat, victima inconştienţei unui conducător auto din categoria celor la care se referă materialul nostru, în unele situaţii, infracţiunea de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei este comisă în scopul ascunderii altor infracţiuni sau a unor simple contravenţii comise de către conducătorul auto (furtul autovehiculului, conducerea fără permis, conducerea sub influenţa alcoolului, autovehicul neînmatriculat sau cu numere false, etc.), luarea măsurilor legale pentru comiterea acestor abateri fiind compromisă sau îngreunată, cu efect final, de asemenea, negativ, asupra climatului de siguranţă a participanţilor la trafic.

 

 

 

 

 

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite