Orașul declarat stațiune turistică de interes național, dar care nu și-a rezolvat problemele grave de mediu FOTO

0
Publicat:

Baia Mare a devenit, oficial, stațiune turistică de interes național, prin Hotărâre de Guvern. Acest lucru va aduce o serie de beneficii pentru economia orașului, printre care accesarea unor fonduri europene, însă problemele de mediu sunt istorice și încă nerezolvate, fiind vorba de poluare cu metale grele

Baia Mare, oraș turistic, dar poluat  FOTO Facebook/Gogreen Resources
Baia Mare, oraș turistic, dar poluat FOTO Facebook/Gogreen Resources

În motivarea care a stat la baza deciziei de atestarea a orașului Baia Mare și împrejurimile ca zonă turistică se arată că povestea acestui oraș este una impresionantă.

De remarcat din punct de vedere turistic este perioada interbelică, când Baia Mare a fost declarată «stațiune climaterică» timp de 10 ani, în perioada 1930-1940”. În aceeași expunere de motive se mai precizează că „pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare sunt declarate cinci arii naturale protejate și obiective naturale ocrotite”, se arată în document.

Orașul Baia Mare   FOTO Facebook
Orașul Baia Mare FOTO Facebook

Cele cinci arii protejate la care face referire documentul sunt: Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Rezervație științifică forestieră; Rezervația fosiliferă Chiuzbaia – Rezervație naturală paleontologică; Tăul lui Dumitru – Rezervație științifică botanică; Coloanele de la Limpedea – Rezervație științifică geologică; Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Sit Natura 2000.

Împrejurimi frumoase

Au fost, de asemenea, luate în calcul zonele deosebit de frumoase din jurul Băii Mari, unde turiștii deja vin pe traseele turistice montane omologate,

întreținute de Serviciul Public Salvamont din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Dintre acestea sunt mai importante traseele Baia Mare - Culmea Morgău - Șaua Trei Stejari - Vf. Pleștioara; Baia Mare - Piatra Virgină - Vf. Pleștioara; Baia Mare - Valea Usturoi - Vf. Pleștioara; Baia Mare (Parcul Municipal) - Dealul Florilor - Vf. Pleștioara; Baia Mare (Parcul Municipal) -

Rămășițele Flotației Centrale  FOTO Gogreen Resources
Rămășițele Flotației Centrale FOTO Gogreen Resources

Dealul Florilor - Piatra Șoimului; Baia Mare (Parcul Municipal) - Str. Minerilor - Valea Vicleanul Mare - Lacul Bodi - Piatra Șoimului.

De asemenea, clădirile din centrul vechi al orașului au o real importanță istorică, fiind construite în urmă cu peste 400 de ani și reabilitate majoritatea dintre ele într-un proiect din 2012.

Declararea orașului Baia Mare drept stațiune turistică este benefică pentru economia orașului, care după închiderea mineritului și a industriei siderurgice a rămas doar cu turismul.

Apele de la minaSăsar, revărsate în râu FOTO Gogreen Resources
Apele de la minaSăsar, revărsate în râu FOTO Gogreen Resources

Problema deșeurilor, „sub preș”

Problema este însă legată tocmai de această activitate. Există, în prezent, cinci iazuri în jurul Băii Mari, care continuă să polueze cu metale grele. Un singur iaz de acest fel a fost ecologizat lângă Baia Mare, conform normelor. Este vorba despre Iazul Meda, care acun este un câmp înierbat.

Baia Mare, înainte de a fi stațiune ar fi trebuit să rezolve mai multe probleme de mediu”, arată profesorul universitar Ioan Bud, specializat pe probleme de mediu și minerit.

Potrivit lui, ar trebui oprită poluarea, iar apoi sunt necesare măsurile de decontaminare.

Cele cinci iazuri sunt, de fapt, considerate deșeuri miniere, însă acel steril conține metale grele, care în prezența apei devin reactive și se infiltrează în sol, de unde ajung în pânza freatică, iar de acolo în vegetație. Astfel, ajung în legumele și fructele cultivate în jurul orașului ori în hrana animalelor, care apoi ajung în farfuriile băimărenilor. De asemenea, când bate vântul, praful este purtat și în împrejurmi, contaminând totul în jur.

Sute de ani, necesari pentru decontaminare

Pe de altă parte, minele închise în urmă cu aproape 20 de ani sunt, acum, inundate, iar apele care se scurg de acolo ajung, în cele din urmă, în râul Săsar, care străbate municipiul.

Deocamdată, noi încă suntem în faza de acumulare a poluării, nu în faza de eliminare. Pentru că apele de mină tot curg și sunt din ce în ce mai multe și mai agresive. În cazul în care le oprim, după aceea putem lua decizii: dacă sunt intenții de depoluare a solului, e una; dacă se lasă se depuleze în mod natural, poate dura sutede ani până ce se depoulează”, mai explică profesorul.

Ape de mină revărsate în râul Săsar  FOTO Gogreen Resources
Ape de mină revărsate în râul Săsar FOTO Gogreen Resources

Potrivit acestuia, decontaminarea naturală a solului are nevoie de mai mult de 400-500 de ani.

Eu am scris într-o carte că au fost găsite halde de steril în America Latină care sunt reactive și astăzi și au 400 - 500 de ani”, mai explică el.

Închiderea haotică a mineritului nu a rezolvat problema poluării în Maramureș, ci, din contră, a fost doar o problemă abandonată, în niciun caz rezolvată.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite