Grevă generală la Serviciul de Probaţiune Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
consilierii Serviciului de Probaţiune, în grevă     Foto: Adevărul
consilierii Serviciului de Probaţiune, în grevă     Foto: Adevărul

Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Maramureş au intrat, de  astăzi, 19 iulie 2018, în grevă generală. Ei sunt nemuţumiţi de problemele salariale care nu au fost rezolvate, potrivit unui comunicat remis presei de către Serviciul de Probaţiune Maramureş.

Consilierii de probaţiune protestează faţă de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiţiei (MJ) şi care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de probaţiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar, se arată în document. „La nivel declarativ, responsabilii din DNP şi MJ  au recunoscut toate problemele semnalate de către consilierii de probaţiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluţionarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaţilor de a obţine rezolvări la aceste probleme pe calea dialogului au eşuat şi au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă”, se arată în acelaşi document.

Ieri, începând cu ora 14,00,  la sediul Ministerului Justiţiei, a avut loc o întâlnire de lucru a reprezentanţilor consilierilor de probaţiune cu cei ai Ministerului Justiţiei şi ai Direcţiei Naţionale de Probaţiune în care au fost solicitate calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar şi confirmată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent, elaborarea şi emiterea Ordinului Ministrului Justiţiei (OMJ) comun şi calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referinţă Sectorială (VRS) de 463,5 lei conform adresei emise de ministrul justiţiei în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu această valoare de referinţă. De aasemenea, s-a solicitat plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menţionate la punctul 3, aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017, punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate în favoarea consilierilor de probaţiune.

„Având în vedere că aceste revendicări nu au fost soluţionate, obţinându-se doar promisiuni pentru o parte dintre ele, în Serviciul de Probaţiune Maramureş şi în alte servicii de probaţiune din ţară a fost declanşată greva gerală”, mai arată comunicatul remis presei.

Pe perioada grevei, angajaţii Serviciului de Probaţiune Maramureş, vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală, potrivit legislaţiei în vigoare. În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probaţiune, consilierii din cadrul SP Maramureş vor asigura în timpul grevei participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”.

Petru informaţii suplimentare, persoană de contact

Serviciul de Probaţiune Maramureş a intrat, azi, în grevă generală alături de angajaţii serviciilor de probaţiune din alte şase judeţe: Alba, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Satu Mare şi Sălaj, potrivit unui comunicat transmis de Serviciul de Probaţiune Maramureş.

Personalul din aceleaşi servicii din judeţele: Arad, Braşov, Cluj, Galaţi, Ilfov, Timiş şi Vrancea, au declaşant greva generală încă de ieri, 18 iulie 2018, iar servicii de probaţiune din alte şase judeţe (Argeş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Mureş şi Teleorman) intenţionează să intre în grevă generală mâine, 20 iulie 2018, se mai arată în documentul remis presei.

De asemenea, în alte câteva servicii, a fost declanşată ieri, respectiv astăzi, greva de avertisment, cu o durată de două ore (în judeţele: Bihor, Bacău, Constanţa, Gorj şi Vaslui).

Mai puteţi citi:

Viaţa la ţară, în Maramureş. Cum să trăieşti autonom, doar din ce cultivi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite