FOTO Simbol maramureşean, restaurat şi repus în valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta maramureşeană a fost amplasată în faţa Prefecturii Foto: Adevărul
Poarta maramureşeană a fost amplasată în faţa Prefecturii Foto: Adevărul

Cu o istorie de aproximativ 40 de ani, o poartă maramureşeană restaurată a fost amplasată la intrarea spre Palatul Administrativ din Baia Mare. Poarta a fost restaurată de mai mulţi meşteri şi are o frumoasă istorie în urma sa. Aceasta a fost poarta de intrare spre monumentul eroilor din Moisei, realizat de către Vida Gheza.


Dacă primăria Moisei înlocuia poarta în urmă cu aproximativ un an, acum aceasta a fost restaurată şi montată în faţa Palatului Administrativ din Baia Mare. Este un simbol al Maramureşului, care are rolul de-a arăta tuturor celor care trec prin zona care este adevărata valoare a judeţului. „E o poartă specială care are o poveste specială şi legată de Maramureş şi legată de simbolistica noastră. Este poarta de la monumentul martirilor de la Moisei. A fost restaurată şi redată maramureşenilor“, a precizat Anton Rohian, prefectul Judeţului Maramureş.

Poarta a fost înlocuită anul trecut când Primăria Moisei a amplasat un edificiu similar la monumentul martirilor, iar cea care astăzi stă impunătoare în faţa Prefecturii a fost restaurată de mai mulţi meşteri populari şi donată Muzeului de Etnografie. Aceasta va fi sfinţită pe data de 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului. 

Poartă maramureşeană de 6 metri la intrarea în judeţ

FOTOGALERIE Intrările în Maramureş marcate cu un simbol din secolul XVIII

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite