Exponatele Muzeului de Mineralogie vor fi prezentate in Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 90 de exponate va duce muzeul din Baia Mare în Ungaria Foto: Adevărul
Peste 90 de exponate va duce muzeul din Baia Mare în Ungaria Foto: Adevărul

Expoziţia de minerale „Miracolul Adâncurilor“ va fi prezentată în perioada 25 aprilie – 30 mai 2014 la Centrul Cultural Nyirbator, ca urmare a unei colaborări a Muzeului de Mineralogie Baia Mare cu Primăria localităţii Nyirbator din Ungaria.

Expoziţia va fi deschisă astăzi, la ora 15.00, în incinta centrului de cultură al Primăriei Nyirbator si cuprinde o selecţie de 90 de minerale reprezentative ale colecţiei, ce vor fi etalate împreună cu o serie de panouri ilustrative şi explicative, prezentarea fiind însoţită şi de o broşură a expoziţiei.

Localitatea Nyirbator, un oraş cu 13.500 locuitori, se află în Ungaria, în inima regiunii Nyírség şi este locul în care se pot întâlni monumente istorice şi arhitecturale cu o vechime de şapte secole, la punctul de întâlnire al istoriei Ungariei cu cea a Transilvaniei. Prima datare scrisă a localităţii este din anul 1279, iar numele de  ”Nyirbator” provine din cuvântul turc ”batir”, care înseamnă ”erou bun”. Cea mai importantă perioadă din istoria de şapte secole a localităţii este legată de numele familiei Bathory.

Chiar dacă se află la ceva distanţă de tumultul capitalei Ungariei, şi la numai 135 km de Baia Mare, Nyirbatory este prin excelenţă un oraş cultural, cu manifestări anuale consacrate de peste un deceniu, precum ”Zilele muzicale”, ”Săptămâna Zmeului cu aripi”, ”Festivalul Internaţional de Teatru Stradal”, Festivalul ”Rhytm and Blues”, ”Azfeszt”, care au făcut cunoscut oraşul şi peste hotare.

FOTO VIDEO Acolo unde se agaţă harta-n cui - despre bogăţia şi măreţia oraşului Baia Mare

Muzeul de Mineralogie este gazda unei expoziţii cu  6 milioane de ani vechime

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite