Evaluare Naţională 2016. În ce măsură reflectă rezultatele cunoştinţele elevilor. „Eu nu cred că are rost să fac contestaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afişarea notelor la Evaluarea Naţională 2016 a adus bucurie pentru opt copii din judeţ, care au luat nota 10 pe linie. Pentru alţii, însă, notele nu reprezintă cunoştinţele lor, motiv pentru care iau în calcul posibilitatea de a face contestaţie.

Puţin după oa 16.00, în faţa Colegiului Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare s-au adunat câţiva părinţi. Nu sunt îngrijoraţi, mai degrabă încurcaţi. Una dintre mame stă pe gânduri dacă să depună contestaţie sau nu. Nu din cauza problemei atât de controversate de la matematică.

”Nu la matematică avem probleme, ci la română. Şi eu am învăţat foarte bine limba română şi am fost profesor suplinitor un timp şi pot spune că acolo chiar putem vorbi de subiectivism. Depinde de fiecare ce ia în calcul, cum a  calcul”, spune Maria Cosma, mama unui băiat ce a absolvit clasa a VIII-a.

”Ca în orice meserie, părerile sunt împărţite. Un profesor de limbă română poate fi subiectiv. Poate eu aş aprecia o compunere cu 50 de sutimi sau un punct mai mult, iar altul ar aprecia altfel. Dar şi la matematică, dacă dintr-o problemă, jumătate e făcută corect, poate unul i-o ia în calcul, poate altul nu”, mai spune ea.

Cealaltă mamă este mai hotărâtă să nu depună niciun fel de contestaţie, chiar dacă nu sunt notele la care s-a aşteptat. Natalia Lazia crede că o contestaţie nu ar rezolva problema fiului ei. ”Eu nu cred că are rost să fac contestaţie, pentru că sunt greşelile lui. La matematică, dacă nu are peste 50 de sutimi, nu-i măreşte nota. Asta este, dacă n-a putut mai mult. El avea emoţii la română, nu la matematică, dar la română a luat 9.60, iar la matematică 8.20. Dar el când a ieşit din examen la matematică credea că ia 9”, explică ea de unde vine nemulţumirea.

image

CN ”Vasile Lucaciu” este un colegiu de prestigiu din Baia Mare, unde se intră cu medii destul de mari. ”Anul trecut ultima medie a fost 9.25. Anul ăsta o să vedem”, mai spune ea.

Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” are şi câteva clase de gimnaziu, unde absolvenţii, majoritatea, încearcă să rămână şi la liceu acolo, mai departe. Cele mai căutate clase sunt cele de matematică-informatică, intensiv sau bilingv, dar şi cele de biologie.

Mai puteţi citi:

Rezultate Evaluare Naţională 2016 Maramureş. Opt elevi au obţinut medii de 10 în judeţul Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite