Episcopia Maramureşului sare în sprijinul stareţului acuzat de agresiune sexuală. „Femeia e instabilă emoţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Petrova sursa: Facebook
Mănăstirea Petrova sursa: Facebook

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a transmis un comunicat referitor la acuzaţiile pe care o refugiată din Ucraina i le aduce stareţului mănăstirii Petrova.

Pe numele preotului Agaton Oprişan, stareţul mănăstirii Petrova, a fost depusă o plângere la Poliţie din partea unei refugiate din Ucraina. Tânăra în acuză pe călăgăr de agresiune sexuală. 

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului susţine că a demarat imediat o anchetă internă, iar corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

Conform Episcopiei, la această mănăstire au primit sprijin aproximativ 1.000 de persoane refugiate din Ucraina. Unele dintre acestea au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane.

„O femeie în vârstă de 22 de ani însoţită de un copil minor a sosit în cursul zilei de miercuri 13 aprilie în vama Sighet, a fost preluată împreună cu alte persoane şi dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare şi îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului”, transmite Episcopia Maramureşului.

Mai departe, preoţii susţin că reclamantă a părăsit mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de vineri 15 aprilie, iar sâmbătă a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz.

„Reclamaţia venită din partea unei persoane instabil emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una pr. Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, credem că este o intenţie de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina”, susţine Episcopia. 

Preoţii spun că regretă profund acest episod prin care „facerea de bine şi implicarea permanentă a mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit chiar în perioada Postului cel Mare.”

De asemenea, Episcopia Maramureşului arată că din cercetările interne făcute de corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a constat că cele 30 de persoane refugiate din Ucraina care sunt cazate acum la această mănăstire „sunt mulţumite de condiţiile oferite şi de comportamentul personalului mănăstirii şi nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din ţara lor. Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamaţia făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Pr. Stareţ Agaton Oprişan, care conduce Mănăstirea de peste 20 de ani.”

Vă recomandăm şi: 

UPDATE Refugiată din Ucraina, agresată sexual la o mănăstire din Maramureş. Tânăra a făcut reclamaţie la Poliţie. Declaraţia stareţului acuzat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite