Echipamente de ultimă generație și un nou terminal pentru pasageri, la Aeroportul Maramureș. Când încep lucrările

0
Publicat:

Peste 100 de milioane de lei au fost aprobați de consilierii județeni pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație la Aeroportul Internațional Maramureș. În total, aici se derulează proiecte de peste 40 de milioane de euro.

Așa va arăta noul aeroport Maramureș   Sursa foto: CJ Maramureș
Așa va arăta noul aeroport Maramureș Sursa foto: CJ Maramureș

Mai precis, consilierii județeni au aprobat 103 milioane de lei în acest scop. Proiectul ”Creșterea gradului de siguranță și securitate a Aeroportului Internațional Maramureș prin achiziționarea de echipamente specifice” prevede  achiziționarea de materiale necesare pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a județului. „Echipamentele achiziționate vor garanta securitatea și siguranța aeroportului, contribuind astfel la dezvoltarea Aeroportului Maramureș prin creșterea gradului de utilizare a acestuia”, arată reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Maramureș.

Proiectul va fi depus spre finanțare săptămâna viitoare prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM – iar durata de realizare a investiției este de 15 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Nou terminal de pasageri

Un alt proiect important pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș este construirea unui nou terminal de pasageri. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Județean Maramureș a depus deja o cerere de finanțare în luna aprilie 2022, iar în prezent se află în licitație publică.

Noul terminal va avea o capacitate de 450 de pasageri pe oră, o suprafaţă totală de 12.209 metri pătraţi, iar termenul de finalizare al acestuia este de 2 ani. Valoarea estimată a proiectului este de 138,12 milioane de lei, TVA inclus, și va fi finanțat tot prin Programul Operațional Infrastructură Mare”, mai arată reprezentații CJ Maramureș.

Odată cu realizarea noului terminal, zona aeroportuară se va dezvolta și prin construirea unor facilități precum o parcare cu 450 de locuri pentru autoturisme, parcare cu 10 locuri pentru microbuze, parcare cu opt locuri pentru autocare, parcare VIP şi business, zonă pentru staţionarea taxiurilor, zonă cu două locuri pentru pentru staţia de autobuz, zonă cargo şi un hotel.

Proiectele care vizează dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș sunt foarte importante, de aceea încercăm să atragem orice sursă de finanțare pe care o putem avea la dispoziție. Acest proiect este complementar proiectului pentru noul terminal de pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș, iar astfel avem proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea aeroportuară”, a precizat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

Aeroport internațional din 2007

Aeroportul Baia Mare a fost declarat aeroport internațional la 1 augost 2007. Primul zbor internațional s-a efectuat pe 23 aprilie 2008, la Viena. Certificarea de aeroport intern deschis traficului internațional (cursele în interiorul spațiului Schengen sunt considerate curse interne, iar cele în afara acestui spațiu sunt considerate curse internaționale) a fost obținută în anul 2011 și care corespunde cerințelor și criteriilor Acordului Schengen.

În perioada 2011-2012 a fost instalat și pus în funcțiune sistemul de aterizare instrumentală ILS (Instrument Landing System) necesar pentru ghidarea aeronavelor la aterizarea în condiții meteo grele.

La sfârșitul anului 2015, aeroportul a fost închis pentru modernizare și extindere. Deși acestea trebuia finalizate până în 31 iulie 2016, lucrările au fost întârziate mai mult decât s-a preconizat din cauza unor contestații privind licitația pentru executarea lucrărilor. Întîrzierile au fost atît de mari încât s-au pierdut banii din fondurile europene. Apoi au fost alte întârzieri din lipsa fondurilor, astfel că lucrările s-au prelungit pe mai mulți ani.

Lucrările de dezvoltare și modernizare au vizat refacerea completă a pistei, care nu avea dimensiunile optime pentru aterizare și decolarea aeronavelor de tip Airbus. Noile caracteristici ale pistei sunt: lungime 2.150 metri, lățime 45 metri, suprafață de asfalt cu portanță de minim PCN 57, noua portanță permițând operarea unor aeronave mediu curier de tip 4C (Airbus A320-200 și Boeing 737-800) 

În 2017, numele aeroportului a fost schimbat din „Aeroportul Internațional Baia Mare” în „Aeroportul Internațional Maramureș”. 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite