Două milioane de lei au fost alocaţi în Maramureş pentru testarea Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni au alocat 2 milioane de lei în vederea testării populaţiei. FOTO CJ Maramureş
Consilierii judeţeni au alocat 2 milioane de lei în vederea testării populaţiei. FOTO CJ Maramureş

Lupta împotriva noului Coronavirus continuă în Maramureş. Două milioane de lei au fost aprobate pentru testarea populaţiei anti-Covid-19.

Consiliul Judeţean Maramureş a lucrat la îmbunătăţirea programulul ”Testăm pentru sănătatea maramureşenilor”, program care are în vedere testarea populaţiei împotriva noului Coronavirus. Astfel a fost implementată procedura de efectuare a testărilor cu teste rapide antigen, au fost deschise alte noi centre de testare şi a fost dublat bugetul alocat acestui proiect. Consilierii judeţeni au aprobat suma de 2 milioane de lei, urmând ca testările să fie făcute pe întreaga perioadă a anului în curs. 

”Încă din luna noiembrie a anului trecut am început discuţiile cu executivul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a eficientiza întregul program implementat de vechiul executiv pe o perioadă scurtă, iulie – decembrie 2020 şi pentru care sumele alocate au fost insuficiente, respectiv 1 milion de lei. Aşadar, iată, de această dată, avem un program nou, regândit în totalitate. Utilizarea testelor rapide antigen, deschiderea de noi centre de testare şi bugetul care a fost dublat, sunt măsuri care vor duce la creşterea numărului de maramureşeni care vor avea acces la acest program care va acoperi testarea a peste 40.000 de persoane”, a explicat preşedintele Ionel Bogdan.

Contrar anului precedent, în acest an autorităţile vor opta pentru testele rapide antigen. Acurateţea acestui tip de teste este de peste 97%, iar recoltarea, prelucrarea şi interpretarea acestora durează maxim 15 minute.

Cu această sumă, consilierii judeţeni speră să reuşească să testeze circa 40.000 de maramureşeni. Pe pe platforma online www.testaminmaramures.ro se vor putea programa profesorii, elevii, persoanele aflate în categoria de risc dar şi alţii.

”Ne dorim eficientizarea programului astfel încât un număr cât mai mare de maramureşeni să aibă acces la testare, fără să se mai pună presiune pe unităţile spitaliceşti care au ca prioritate testarea pacienţilor simptomatici şi a contacţilor acestora. În acest mod se vor reduce timpii de aşteptare în vederea programărilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care în 2020 mare parte a celor care s-au înscris pe platforma online, respectiv 7.500 de persoane, deşi erau eligibili, nu s-au mai putut testa, fiind efectuate doar 2.900 de teste”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Preţul testelor Covid-19 la cele mai mari clinici. Unde găsiţi cel mai ieftin test

Testul rapid pentru coronavirus care poate reporni lumea. Ce spune despre el medicul Virgil Musta

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite