Descoperiri din epoca medievală timpurie, făcute publice într-o expoziţie a Muzeului de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vestgiile vor fi expuse la MJIA
vestgiile vor fi expuse la MJIA

Joi, 22 noiembrie, de la ora 12.00 are loc vernisajul expoziţiei „Descoperiri medievale timpurii din Maramureş”. Expoziţia este găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş cu sediul pe strada Monetăriei, nr. 1-3 în Baia Mare.

Descoperirile arheologice din judeţul Maramureş au scos la iveală pentru perioada medieval timpurie în special aşezări. Astfel au fost marcate pe hartă aşezări rurale încadrate în secolele VII - IX, la Bozânta Mică, Boiu Mare, Chechiş, Crăciuneşti, Lăpuşel, Mesteacăn, Oarţa de Jos, Prislop, Tisa şi Vălenii Şomcutei. 

Asemenea aşezări sunt caracterizate prin locuinţe cvasi-pătrate, cu sau fără vatră de foc, materialul de construcţie fiind lemnul, lutul şi paiele sau stuful. În apropierea locuinţelor erau construite anexe gospodăreşti şi fântâni. Aşezările erau situate de-a lungul văilor, iar numărul considerabil de greutăţi de la plasele de pescuit demonstrează principala ocupaţie a locuitorilor pescuitul. 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie deţine în cadrul colecţiilor sale piese din descoperiri aparţinând şi judeţului Satu Mare printre care se numără cele de la Berea, Culciu Mare şi Foeni. Piesele expuse în cadrul expoziţiei sunt reprezentative pentru epoca medieval timpurie definind aspecte legate de viaţa locuitorilor din aceste zone.

Expoziţia rămâne deschisă pe perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 16.00 la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Mai puteţi citi:

Urmărire ca în filme, pe străzile din Baia Mare. Trei hoţi au fost prinşi în flagrant încercând să fure dintr-o curte

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite