Cum va afecta regionalizarea municipiul Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cherecheş cred că regionalizarea va fi benefică Băii Mari FOTO: Arhivă
Cătălin Cherecheş cred că regionalizarea va fi benefică Băii Mari FOTO: Arhivă

Regionalizarea României este privită cu ochi buni de către Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare. Acesta consideră că o dată cu regionalizarea fiecare judeţ va avea şansa sa de a atrage mai mulţi bani pentru dezvoltare. Potrivit edilului, cheia succesului este descentralizarea şi eficientizarea unităţilor administrative.

Unul dintre cele mai importante subiecte abordate în ultima vreme este regionalizarea României. O dată cu aceasta, Maramureşul urmează să facă parte din regiunea „Nord-Vest“ alături de judeţele Bihor, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare.  

Cu toate că Baia Mare nu este cel mai mare municipiu din această zonă, Cătălin Cherecheş crede că Baia Mare va avea doar de câştigat de pe urma regionalizării. „Baia Mare poate să fie avantajată de o regionalizare corect făcută, şi eu am toată încrederea în cei care lucrează la acest proiect, în special în Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei în domnul ministru Dragnea, care are experienţă în administraţie şi care are dorinţa de a realiza un lucru pozitiv, nu doar pentru oraşele mari care vor fi considerate capitalele regiunilor, ci pentru fiecare entitate administrativă care intră în această structură regională. Consider că aşezarea instituţiilor regionale în diverse municipii reşedinţă de judeţ şi generarea unor centre regionale, nu a unei singure capitale, poate să fie cheia succesului în construirea acestor regiuni. Pe urmă, în specificul fiecărei zone, în specificul fiecărui oraş reşedinţă de judeţ, putem să avem diverse instituţii care să funcţioneze într-un mod pozitiv pentru comunităţile pe care le reprezentă“, a punctat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
 

Descentralizarea şi transferul de atribuţii, cheia succesului


În viziunea edilului, atât Baia Mare cât şi celelalte oraşe mai mici sau mai mari, pot să fie avantajate printr-o descentralizare reală, printr-un transfer de atribuţii de la nivel central la nivel regional, ceea ce ar ajuta în dinamizarea accesări de finanţări europene şi ar genera un plan de dezvoltare regional coerent şi echilibrat. „În mod normal n-ar trebui să existe o parte negativă a regionalizării. Baia Mare rămâne capitala Maramureşului, zonă istorică indiferent dacă numim această zonă judeţ sau o numim altfel. Fie că Maramureşul că intră în componenţa unei regiuni sau nu, ne păstrăm identitatea culturală şi asta dă şi Băii Mari statutul de capitală a Maramureşului şi într-un fel chiar capitală a culturii tradiţionale în Ardealul de Nord.


O dată cu regionalizarea va scădea numărul primarilor şi a consilierilor locali


Din punctul de vedere al primarului municipiului Baia Mare, nicio schimbare de o asemenea anvergură nu are cum să afecteze negativ viitorul României. Mai mult, acesta consideră că doar în această manieră fiecare unitate administrativă poate să acceseze mult mai uşor fondurile europene şi să se dezvolte. „Regionalizarea nu poate să fie decât benefică. Este singura şansă, nu trebuie să ne gândim la ea ca o umbrelă deasupra judeţelor. Regionalizarea trebuie să fie un proces pozitiv, descentralizarea şi eficienţa trebuie să primeze la nivelul unităţilor administrative. Şi să nu uităm un aspect foarte important, o dată cu regionalizarea se va micşora şi numărul comunelor şi a satelor, se va putea vorbi de metropole, lucru care poate fi benefic financiar. Această reducere a unităţilor administrative va aduce după sine şi înjumătăţirea numărului de primari, a consilierilor locali şi atunci vom putea vorbi cu adevărat de eficienţă. Sigur că vom putea accesa mai mulţi bani, iar acest lucru ţine într-adevăr şi de o capacitate administrativă a regiunii noastre dar ţine şi de capacitatea pe care o avem noi la nivel local, respectiv la modul de gândire a Consiliul Judeţean şi a primăriilor şi cum vom putea promova proiectele noastre. Va trebui să ne luptăm puternic, să venim în faţa tuturor cu proiecte bune şi să găsim o modalitate reală de finanţare a acestora“, a concis edilul. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite