Cum prepari baclavaua la tine acasă. Cât de simplu şi rapid se pregăteşte deliciosul desert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalvaua este un produs turcesc
Bacalvaua este un produs turcesc

Baclavaua este unul din acele produse la care cu greu îi poate rezista un gurmand. Forma aluatului ne-ar putea face să credem că este foarte greu de pregătit.

Oricât de pretenţioasă ar părea, baclavaua nu este deloc greu de preparat. E un desert delicios, care poate fi preparat foarte rapid şi uşor. Varianta simplă este să cumpărăm din comerţ aluat congelat, respectiv foi fine de plăcintă.

„Baclavaua îmi aminteşte de anii de liceu. Era, în apropiere, o patiserie unde mergeam după ore cu colegii şi ne luam câte ceva dulce. Eu preferam baclavaua. Nu ştiu cum o făceau, dar oricât am căutat, nu am mai găsit baclava preparată ca şi acolo. Mereu  mi s-a părut imposibil de peparat acasă, credeam că e vreo reţetă foarte dificilă, până când am descoperit cât e de uşor cu foile cumpărate din comerţ”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 41 de ani. „Desigur, aluatul preparat în casă este diferit, însă nu e o diferenţă majoră. Eu «votez pentru» cele din comerţ”, spune băimăreanca.

Pentru o tavă de baclava avem nevoie de:

  • Un pachet de foi fine de plăcintă
  • Un pacht de unt
  • 500 grame nucă măcinată

Pentru sirop avem nevoie de:

  • 500 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 200 g miere

Tava se unge cu puţin ulei, sau se poate folosi hârtie de copt. Se aşează câte o foaie de plăcintă şi se unge, fiecare în parte, cu unt topit. Cam la două sau trei foi, se aşează câte un strat de nucă măcinată. La final, se are grijă ca pe deasupra să fie puse una sau două foi de plăcintă, care se vor unge, de asemenea, cu unt topit.

Baclavaua se taie, apoi, în formă de pătrăţele sau dreptunghiuri, la dimensiunea dorită. „Ţin minte şi acum tava aia cu baclava. Nu era tăiată, tava era chiar lângă tejgha şi de acolo, vânzătoarea ne tăia câte o porţie cât de mare o ceream noi. Era incredibil de bună”, mai spune băimăreanca.  

Dacă, totuşi, baclavaua este tăiată în tavă, acum este recomandat să se ungă bine cu unt la fieca tăietură. Apoi se dă la cuptor pentru circa 30-40 de minute, la foc mediu.

Între timp se prepară siropul. Apa se pune la foc cu zahărul, până se topeşte zahărul. Apoi se adaugă mierea şi se mai lasă la foc pentru câteva clocote. Când baclavaua este rumenită, se toarnă siropul încet şi se mai lasă maxim cinci minute la cuptor.  

Dacă varianta rapidă cu foile de plăcinte din comerţ nu este o opţiune, atunci se poate prepara aluatul în casă. Va lua puţin mai mult timp, însă rezultatul va fi pe măsură. Pentru aluat avem nevoie de 500 de grame de făină, 200 ml apă călduţă, două ouă. Preferabil este să se pună şi puţină sare în făină.

În făină se pun ouăle şi apa călduţă şi se amestecă bine, până când devine un aluat dens. Apoi se lasă pentru o jumătate de oră la odihnit. Timpul, însă, poate fi prelungit, după preferinţă. Aluatul va deveni mai fraged, dacă va sta mai mult timp. Apoi se taie în bucăţele mici, din care se întind foi, pe mărimea tăvii ce va fi folosită. Foile trebuie să fie foarte subţiri, probabil aceasta find cea mai dificilă parte.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite