Cod roşu de inundaţii pe râul Tisa, la Valea Vişeului. Cota de apărare a fost depăşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul se află sub Cod portocaliu de inundaţii, scurgeri de pe versanţi, creşteri rapide de debite şi depăşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile Lăpuş şi Iza.

De asemenea, au fost depăşite cotele de atenţie pe râul Cavnic, în localitatea Copalnic şi râul Firiza, în cartierul Firiza, râul Cosău în localitatea Fereşti şi râul Tisa în localitatea Valea Vişeului. Pe râul Firiza s-a depăşit cota de apărare cu 118 cm. şi cu 155 cm la Fereşti, pe râul Cosău.

La ora 12.50 era Cod roşu pe râul Tisa, unde s-a depăşit cota de apărare la Valea Vişeului cu 263 cm. Autorităţile sunt în alertă acum şi monitorizează situaţia pentru a putea interveni în caz de nevoie. 

”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală, pe majoritatea cursurilor de apă din judeţul Maramureş se înregistrează o creştere a cotelor ca urmare a precipitaţiilor înregistrate suprapuse cu aport de apă rezultat din topirea zăpezilor. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş intervine pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere pe râul Botiza la Şieu şi pe râul Mara la Fereşti (cu personal şi cu buldoexcavator la Şieu şi excavator pe şenile la Fereşti)”, a arătat SGA Maramrueş prin purtătorul de cuvânt, Anca Bonto.

 Există, de asemenea, blocaje de gheaţă pe mai multe cursuri de apă din judeţul Maramureş:

  • în localitatea Fereşti, în aval de postul hidrometric pe o lungime de 400 de metri;
  • în localitatea Şieu, amonte de postul hidrometric un blocaj de 200-300 de metri;
  • în localitatea Rogoz şi Lăpuşul Românesc pe râul Lăpuş blocajul are o lungime de aproximativ 1 kilometru;
  • în localitatea Lăschia, pe râul Cavnic pe o lungime de 200 de metri;
  • la confluenţa râului Tisa cu râul Vişeu, dar şi  pe râul Tisa blocajul de gheaţă se întinde  pe o suprafaţă de 500 de metri.

 

Mai puteţi citi:

De la ora 18.00, în Piaţa Revoluţiei, un nou protest faţă de ordonanţa de modificare a Codurilor penale

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite