Cine sunt candidaţii la fotoliul de primar din Maramureş, cercetaţi de oamenii legii sau condamnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Ardelean, candidat PSD la Tăuţii Măgherăuş   Foto. ziarmm.ro
Anton Ardelean, candidat PSD la Tăuţii Măgherăuş   Foto. ziarmm.ro

Anton Ardelean (PSD), actualul primar al oraşului Tăuţii Măgherăuş aflat la cel de-al patrulea mandat al său, şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar. El însă are o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Soluţia nu este definitivă, iar el a declarat apel, care încă se judecă.

Dacă va câştiga alegerile, Anton Ardelean va fi la cel de-al cincilea mandat, ceea ce îl va propulsa în categoria celor mai longevivi primari din judeţ. El a fost condamnat a doi ani de închisoare cu suspendare la începutul lunii decembrie a anului trecut, însă el a declarat apel, care încă se judecă. Potrivit anchetatorilor, el ar fi acordat timp de trei ani ajutoare sociale unor familii care nu aveau acest drept. Printre ceste persoane se aflau şi rude ale angajaţilor primăriei sau ale consilierilor, ori chiar apropiaţi ai primarului. De asemenea, în decembrie anul trecut, instanţa a dispus confiscarea de la primar a sumei de 162.550 de lei, precum şi menţinerea măsurii sechestrului asigurator dată în 2012, asupra unui imobil ce îi aparţine acestuia. Totodată, el a fost obligat atunci să plătească 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat.

Cum apelul nu a fost încă judecat, nu există o sentinţă definitivă, astfel că actualul primar şi-a depus din nou candidatura şi, potrivit unor apropiaţi, are mari şanse să câştige din nou primăria oraşului Tăuţii Măgherăuş. 

Candidatul Coaliţiei pentru Baia Mare la primărie, cercetat pentru abuz în serviciu

Un alt candidat cu probleme juridice este Cătălin Cherecheş (foto dreapta), actualul primar al municipiului Baia Mare, care este învinuit de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată. 

Procurorii DNA Cluj au descins marţi, 26 aprilie, la sediul Primăriei Baia Mare. Cherecheş, candidat la un nou mandat, a fost ridicat de procurori, iar din primele informaţii este vorba despre un flagrant. Cherecheş este cercetat deja într-un dosar de abuz în serviciu legat de finanţarea clubului de handbal feminin al oraşului, HCM Baia Mare.

În cercetarea procurorilor se arată că în perioada 2014 – septembrie 2015 au fost întocmite documente contabile fictive prin care clubul de handbal feminin al municipiului a fost prejudiciat cu aproximativ 650.000 de lei. Potrivit acuzaţiilor, jucătoarele primeau prin contract o sumă mult mai mare decât în realitate, diferenţa de bani intrând în alte buzunare.

image

Cătălin Cherecheş (foto) este primar din 2011, când a câştigat primul mandat parţial, după ce fostul primar, Cristian Anghel, a fost închis pentru abuz în serviciu. În 2012 el a câştigat alegerile cu cel mai mare scor obţinut de vreun municipiu reşedinţă de judeţ, respectiv 86,3 %. El a candidat atunci din partea USL, iar acum candidează din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, din care fac parte diferite organizaţii, ONG-uri, dar şi două partide politice, PNŢCD şi FDGR. Între timp a mai fost membru PNL şi UNPR, unde a fost şi vicepreşedinte la nivel naţional. 

Mai puteţi citi:

Averea primarului Cherecheş. Donaţia de 1,5 milioane de euro pentru care a fost verificat de ANI

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite