Atelierul de film documentar Aristoteles Workshop se desfăşoară în această perioadă în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atelierului de film documentar Aristoteles Workshop se desfăşoară la Şişeşti, în Maramureş. Cei 12 participanţi vor lucra cu Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France. Proiectul iniţiat de Dan Nuţu şi Cristina Hoffman se desfăşoară cu sprjinul Fundaţiei Baia Mare 2021, care promovează municipiul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Ediţia a XI-a Aristoteles Workshop a început deja de câteva zile la Şişeşti, în Maramureş şi se derulează până pe 24 septembrie. În toată această perioadă, cei 12 participanţi din Anglia, Bosnia, Italia, Finlanda şi România vor face cursuri cu expertul Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu. Ei vor căuta subiecte locale în zona Maramureşului, cunoscut pentru abundenţa de tradiţii şi obiceiuri foarte bine conservate, dar şi legendele locale, pe care să le transforme în filme documentare. Întrebat ce se va întâmpla în primele zile de workshop, Thierry Garrel spune: ”Filmul documentar este arta secolului 21, despre asta este vorba”. ”Baia Mare ne-a ales pe noi, iar acum îi ţinem pumnii pentru Capitală Europeană 2021. Săptămâna trecută mă îndreptam spre locul acesta cu o întrebare imensă, nu ştiam ce o să iasă. Acum că am văzut studenţii şi l-am văzut şi pe Thierry, care este pentru a şaptea oară alături de noi, venit tocmai din Vancouver, senzaţia e că grupul e bun, participanţii sunt excelenţi, iar lucrurile vor merge şnur”, spune producătorul Dan Nuţu.

Cei 12 participanţi, împărţiţi în patru echipe formate din câte un regizor, cameraman şi editor, vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar, de la concept, la filmare, montaj şi prezentarea finală în faţa unui juriu de profesionişti. Prima săptămână este una de teorie, la finalul ei urmând să fie decise echipele şi subiectele care urmează să fie filmate.

Program iniţiat în 2006, în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfăşoară cu sprijinul Fundaţiei Baia Mare 2021 şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. ”După patru ani de Sibiu şi Mărginime, şi cinci ani de minunată Bucovina, întâlnirea cu Maramureşul este o nouă revelaţie. Sunt convisă că va deschide orizonturi şi va da naştere la filme inovative şi interesante atât pentru piaţa naţională cât şi internaţională”, spune producătoarea Cristina Hoffman, Directoare ICR Berlin, fiind, în trecut, selecţioneur pentru  Festivalul de Film Cannes şi având o vastă experienţă în domeniul producţiei de film.

Dan Nuţu este actor de teatru şi film, de origine română, plecat din ţară şi reîntors sporadic după căderea comunismului. Din 2005 se implică în proiectul comun al canalului TV ARTE şi temporar TVR, ce vizează instruirea tinerilor creatori de documentare în cadrul acestui proiect. A jucat în peste 20 de producţii cinematografice şi a fost producătorul mai multor filme documentare. 

Filme realizate în cadrul acestui proiect au fost premiate, de-a lungul timpului, la Cannes sau Lucarno.

Cei 12 participanţi sunt:

Regizori: Liliana Constantin (RO / UK), Alexandru Badea (RO), Dragoş Hanciu (RO), şi Sakari Suuronen (FI)

Cameramani: Ileana Szasz (RO), Diana Rusu (RO/UK), Ivan Koroman (BA) şi Piero Di Silverio (IT)

Editori: Delia Oniga (RO), Ruxandra Pintilie (RO), Maria Bălănean (RO) şi Marina Crăcană (RO)

Documentarul câştigător va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.

Mai puteţi citi:

Prin ce a trecut o familie de români din Italia în timpul cutremurului: „Ne-a scuturat cu pat cu tot, ne-a împins în mijlocul camerei, apoi în perete“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite