VIDEO A fost reînfiinţată Fanfara de la Băcioiu. Lansarea trupei s-a făcut de Ziua Internaţională a Romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanfara de la Băcioiu a fost reînfiinţată cu fonduri europene
Fanfara de la Băcioiu a fost reînfiinţată cu fonduri europene

Asociaţia pentru o Europă Unită a reuşit vineri, 8 aprilie, să închidă cu succes proiectul „Renaşterea tradiţiilor culturale rome - calea spre dezvoltare armonioasă a comunităţii locale”, în valoare totală de 73 de mii de euro. În ultimii doi ani s-au făcut demersuri pentru reînfiinţarea renumitei fanfare din Băcioiu şi pentru promovarea tradiţiilor rome.

Proiectul care a avut în centru patrimoniul cultural al romilor a inceput în anul 2014. S-a dorit îmbunătăţirea  relaţiilor interetnice şi situaţia socială şi economica a populaţiei de etnie romă din comuna Corbasca, judeţul Bacău.

„Prin reînfiinţarea şi promovarea “Fanfarei de la Băcioiu”, s-a încercat reinvierea tradiţiilor rome, asigurarea incluziunii sociale, dezvoltarea de oportunităţi prin instruirea tinerilor muzicanti, infiinţare ONG. La finalul perioadei de implementare a proiectului, suntem mîndri să cuantificăm, o serie dintre cele mai semnificative rezultate ale acestuia cum ar fi instruirea tinerilor muzicanţi în vederea obţinerii unei minime culturi muzicale , lecţiile de muzică pe o perioada de 17 luni, 7 melodii în repertoriu, 20 ateliere de lucru şi romovarea cetăţeniei active“, a precizat Irina Anghelina, preşedintele Asociaţiei Europa Unită.


Potrivit proiectului, prin reinvierea tradiţiei în familiile romane de etnie romă s-a produs o mai bună incluziune socială, prin creşterea nivelului de educaţie şi prin dezvoltarea oportunităţilor de a obţine o sursă de venit, toate acestea ajutând la creşterea nivelului de trai a comunităţii din Corbasca.   Proiectul a fost cofinanţat prin programul Fondul ONG în România în cadrul mecanismului financiar al SEE 2009-2014 încadrându-se în ariile tematice ale Componentei 2 - Justiţie Socială, Subcomponenta 2.1 – “Dezvoltarea comunităţilor rurale interetnice prin asigurarea participării active a ambelor etnii” deoarece dorinţa comunităţii este reînfiinţarea simbolului local, “Fanafara de la Băcioiu”. Valoarea totală a proiectu¬lui este de 73.200 euro. Valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate de Fondul ONG 65.200 euro  iar contribuţia eligibilă a beneficiarului: 8000 euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite