Șef din Poliție, absolvit de orice răspundere în cazul dublei crime de la Onești. „Fapta nu este prevăzută de legea penală”

0
Publicat:

Chestorul Alexandru Scurtu, șeful Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române, a scăpat de acuzația de abuz în serviciu în cazul celor doi muncitori uciși la Onești de Gheorghe Moroșan. Decizia a fost luată de cunoscutul procuror Marius Iacob.

Chestorul Alexandru Scurtu FOTO arhivă Adevărul
Chestorul Alexandru Scurtu FOTO arhivă Adevărul

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât în 24 aprilie clasarea dosarului ce îl vizează pe chestorul Alexandru Scurtu, șeful Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIIAS).

Procurorul Marius Iacob a luat decizia pentru că „fapta săvârșită de acesta nu este prevăzută de legea penală, lipsind condiționalitățile tipicității obiective intrinseci acestei infracțiuni, referitoare la specificul elementului material și la urmarea imediată prevăzută de textul de incriminare”.

Chestorul Alexandru Scurtu fusese acuzat de abuz în serviciu de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a negocia și de a asigura intervenția pentru eliberarea muncitorilor sechestrați de Gheorghe Moroșan și nici obligația de a-l imobiliza sau neutraliza pe acesta, pasivitate care a avut drept consecință privarea de libertate a victimelor pentru aproximativ 6 ore și ulterior uciderea acestora.

Decizia a fost comentată și de avocatul Adrian Cuculis, care a reprezentat familiile victimelor în proces.

„Bătaie de joc marca PICCJ în cazul crimelor de la Onești. După ce am reușit întoarcerea la PICCJ a dosarului Onești și după ce instanța de la Curtea de apel Bacău a dispus că procurorul să înceapă urmărirea penală împotriva șefului SIIAS Alexandru Scurtu, același parchet a dispus din nou clasarea cauzei sub motive străine de-a dreptul de cauză. Amintesc și faptul că săptămâna trecută a fost „audiat” Alexandru Scurtu și a refuzat să răspundă la orice întrebare. Decizia de clasare dată a două oară o vom atacă la procurorul general și apoi la Curtea de Apel Bacău”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Chestorul Alexandru Scurtu nu a dat inițial nicio declarație, dar apoi a revenit și a precizat că SIIAS este o structură de suport operativ, adică o structură care oferă sprijin celorlalte structuri ale Poliției Române, la solicitarea acestora, iar decizia într-o situație de criză o ia șeful inspectoratului de poliție pe raza căruia are loc aceasta.

Alți patru înalți ofițeri din Poliție fuseseră urmăriți penal

Reamintim că alți patru înalţi ofiţeri din Poliţia Română au fost urmăriţi penal în acest caz pentru abuz în serviciu pentru că, în urma intervenției defectuoase de la Onești, când doi muncitori care fuseseră sechestrați de Gheorghe Moroșan, fostul proprietar al apartamentului pe care îl renovau, au fost înjunghiaţi mortal de bărbatul de 67 de ani pe 1 martie 2021.

Este vorba despre chestorul Vasile Oprișan, comisarul-șef Adrian Tuluc, comisarul-șef Cristinel Andrieș și comisarul-șef Iuri Mereșan. La mai bine de doi ani de la declanșarea anchetei împotriva ofițerilor din Poliție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis clasarea dosarului.

 „În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 4 suspecţi, şefi de structuri de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu (…), constând în aceea, că, la data de 1.03.2021, aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor art. 26, alin. 1, pct 5 din Legea nr. 218/2002, dispoziţii ce se completează cu proceduri operaţionale cu caracter intern, nu şi-au îndeplinit/ori şi-au îndeplinit defectuos obligaţiile profesionale de desfăşurare a activităţilor de negociere şi de asigurare a intervenţiei pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. şi desfăşurarea activităţilor de imobilizare sau neutralizare a lui M.G..

Pasivitatea a avut drept consecinţă privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum şi uciderea acestora de către agresorul înarmat. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă atât calitatea procesuală, cât şi acuzaţiile”, precizau la acea vreme procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

„Victimele sunt vinovate”

Avocatul Adrian Cuculis, care a reprezentat familiile celor doi muncitori uciși în procesul penal deschis împotriva lui Gheorghe Moroșan, susținea că procurorul de caz ar arata cu degetul chiar către victime pentru cele întâmplate pe 1 martie 2021, gest pe care îl califică drept cinic.

„Dosarul capilor Poliției a murit în aplauze. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție clasează dosarul intervenției Poliției în cazul Onești. Miritescu, Scurtu, Tuluc, nume mari din Poliția Română au scăpat sub semnătura procurorului Iacob de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție de acuzațiile extrem de grave de neglijență în serviciu și abuz în serviciu. Șef SIIAS, SAS, șef Poliția Română, șef de județ, cu toții au fost albiți, în timp ce morții de la Onești au 2 ani de zile de când au fost îngropați după ce au așteptat ore în șir să fie salvați.

Totuși…cine este vinovatul? O spune Parchetul în cel mai cinic mod că victimele sunt vinovate pentru că l-au provocat pe Moroșan și atunci au fost omorâți.Lipsa „clarității legii”, „lipsa de norme clare din lege”, toate fac ca polițiștii să nu poată fi trași la răspundere. Apoi, cine e vinovat? Zice Parchetul că „legiuitorul”. Păi haideți să băgăm tot Parlamentul în anchetă. Ce să mai, vom formula plângere împotriva ordonanței de clasare și probabil că ne vom revedea cu toții la instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție”, comenta atunci avocatul Adrian Cuculis decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

42 de ani de închisoare și daune de 2 milioane de euro

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Gheorghe Moroșan la 30 de ani de închisoare pentru omor calificat. Aurelia Moroșan, soția criminalului, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate şi omor calificat.

Magistrații au decis ca cei doi să le plătească rudele celor doi muncitori uciși daune materiale și morale ce însumează 2 milioane de euro și au pus sechestru pe toate bunurile deținute de Gheorghe Moroșan în vederea recuperării prejudiciului.

„În vederea garantării reparării pagubelor produse prin săvârșirea infracțiunilor care fac obiectul prezentului dosar și executării cheltuielilor judiciare efectuate în cauză, dispune instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor deţinute, prezente şi viitoare (bunuri imobile, bunuri mobile, sume de bani aflate în conturile deţinute la unităţi bancare, actiuni şi/sau părţi sociale deținute la societăți comerciale, precum şi orice alte bunuri deținute sau care vor fi dobândite ulterior), aparținând inculpatului Gheorghe Moroșan”, au stabilit magistrații.

A ucis ca să se răzbune

Pe 1 martie 2021, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani, care renovau un apartament în Oneşti, au fost ucişi de către fostul proprietar, Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a sechestrat şi i-a legat pe cei doi în balconul locuinţei, apoi i-a înjunghiat repetat.

Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind apoi spitalizat.

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante, cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuţitul când unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite