Rezervaţia Nemira, colţul sălbatic de natură cu flori de colţ şi sclipeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona Valea Uzului din judeţul Bacău. sursa foto: infoturism-moldova.ro
Zona Valea Uzului din judeţul Bacău. sursa foto: infoturism-moldova.ro

Rezervaţia naturală Nemira este o arie protejată de interes naţional, situată pe teritoriul judeţelor Bacău (90%) şi Covasna (10%). Are o suprafaţă de 3.490 de hectare şi este bogată în păduri de conifere, dar şi în specii de flori ocrotite.  Pădurea din Rezervaţia Naturală Nemira este situată între 400 şi 1.639 de metri altitudine.

Traseele din munţii Nemira atrag turiştii datorită peisajelor deosebite şi sălbăticiei zonei. Deşi cu înălţimi mai modeste, munţii oferă în permanenţă surpriza descoperirii unor locuri cu adevărat minunate. În zona rezervaţiei naturale Munţii Nemira se practică un turism de recreere sau, altfel spus, un turism „verde” sau „ecologic”. Odată ajunşi aici puteţi admira natura în adevarata ei splendoare, ori vă puteţi delecta cu drumeţii montane şi partide relaxante de pescuit.

Pentru iubitorii de munte există două trasee recomandate, ambele cu plecare din staţiunea Slănic Moldova. Punctele finale ale acestora sunt Farcul Mare (Vârful Nemirei de 1.700 de metri) şi Farcul Mic (Vârful Nemirei de 300 de metri). Pe lângă acestea, cei mai îndrăzneţi dintre turişti se pot aventura spre Vârful Şandru, care are o înălţime de 1.639 de metri. Primele două trasee, recomandate de specialişti, au o lungime de 5 kilometri şi se parcurg, la pas, în aproximativ două ore.

„Turiştii pasionaţi de munte pot admira o vegetaţie unică, specifică zonei Nemira, peisaje inedite şi apele învolburate ale Bărzăuţei, pline de păstrăvi. Totodată, în lunile de toamnă iubitorii muntelui pot auzi boncănitul cerbilor”, explicat Ionel Dumitru, şef  Birou fond forestier.

El a mai explicat că planta numită sclipeţii, sau ochii şoricelului, sunt flori care cresc numai în această zonă.

“Sclipeţii sunt plante endemice, adică care se găsesc doar într-o singură zonă, în cazul nostru în rezervaţia Nemira”, a mai adăugat Ionel Dumitru.

“Flora şi fauna din Rezervaţia Nemira cuprinde o diversitate de specii de plante, mamifere, păsări, reptile, amfibieni, nevertebrate. Importanţa  şi  calitatea  rezidă tocmai din abundenţa numerică  şi  diversitatea  speciilor  de  vieţuitoare.  În  acest  sit  au  fost  semnalate  nouă   habitate. Aria Naturală Nemira are un grad ridicat de accesibilitate, datorită reţelei bogate de drumuri auto forestiere cât şi a drumurilor petroliere din zonă, ceea ce în timp poate prezenta un potenţial pericol din punct de vedere al biodiversităţii”, a explicat Viorel Ghelasă, şeful Direcţiei Silvice Bacău.

Valea Uzului, un baraj natural

Rezervaţia Naturală Nemira aparţine în totalitate bazinului hidrografic al Trotuşului. Prezenţa straturilor de roci dure, traversate de pârâuri, permite local dezvoltarea fie a unor mici cascade (în Slănic) ca şi a unor sectoare de defilee (pe Uz în zona barajului, pe Slănic aval de satul Cireşoaia). Bogăţia de ape pe suprafaţă este completată prin lacul de baraj natural Bălătău,ca şi de acumularea de la Poiana Uzului.

Lacul Valea Uzului este un baraj natural, situat la o altitudine de 532 m, la 4 km de Sălătruc, ce este declarat monument al naturii, prin apartenenţa sa la Rezervaţia Naturală Munţii Nemira. S-a format în anul 1883 datorită unor alunecări de teren ce au blocat râurile Izvorul Negru şi Uz, concomitent cu ploile puternice ce s-au prelungit din vară până toamna târziu. Lacul Valea Uzului are o suprafaţă de 4,5 ha şi o adâncime de 3 metri.

Apele freatice prezintă importanţă atât pentru alimentaţie cât şi prin izvoarele minerale, folosite în terapeutică la Slănic.

Condiţii  climatice

Temperatura medie anuală oscileaz între 7,90C şi 4,80C, invers proporţional cu altitudinea (gradient  termic  0,60C/100 m) cu  influenţele  generate  de  relief  şi  de  mişcările  de  aer. Mediile  lunare  maxime  se  înregistrează  în  lunile  iulie – august,  iar  minimele  în  lunile  decembrie – ianuarie.

Cantitatea  medie  anuală  de  precipitaţii  atmosferice  este  de  738  mm  şi  variază  în  limite largi  datorită  neuniformităţii  orografice.  Repartiţia  precipitaţiilor  în  cursul  anului  este  în general  neuniformă cu  maxim  în  luna  iunie  şi  minim  în  lunile  de  iarnă. Umezeala  relativă  a  aerului  înregistrează  valori  relativ  mari  pe  tot   parcursul  anului, având o medie anuală de 23%.

Posibilităţi de cazare

Pensiunea cea mai căutată din zonă de către turişti este Casa Creangă, situată în cartierul Gălean din oraşul Târgu Ocna, aflată la aproximativ 500 de metri de şoseaua principală. La preţuri între 100 şi 150 de lei/noapte, turiştii pot beneficia de piscină, loc de joacă pentru copii, saună şi sală de fitness.

În aceeaşi localitate, situată la poalele dealului Măgura, se mai găseşte un ştrand cu apă  sărată, aflat lângă mina de sare Trotuş. Oraşul Târgu Ocna se află la aproximativ 10 kilometri de staţiunea Slănic Moldova, locul de pornire spre cele două trasee ce duc spre vârfurile Nemirei.

Căi de acces

Accesul spre traseele din munţii Nemira se poate face din Dărmăneşti (localitatea Sălătruc, în apropiere de Barajul Poiana Uzului), din comuna Dofteana, din Slănic Moldova (din staţiune şi zona popasului turistic), din comuna Oituz (localitatea Poiana Sărată), din pasul Oituz şi din judeţul Covasna (comunele Lemnia, Breţcu şi Estelnic).

Căi de acces: Drum Naţional Adjud - Comăneşti, care trece prin oraşul Tg. Ocna şi Drumul Judeţean Tg. Ocna – Slănic Moldova;

C.F.R. Adjud – Ciceu, cu gările Salina - Tg. Ocna, Dofteana. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Jurnal de vacanţă. Pe urmele bandei lui Coroi şi a sarmalelor lui Sadoveanu în mijlocul pădurii nesfârşite de la Guranda

Parcul Natural Comana, smaraldul din apropierea Capitalei: trasee de făcut la pas prin pădure, plimbări cu barca şi zbor cu motoparapanta

Secretele Drumului Romanilor din Munţii Bârgăului. Ce frumuseţi dezvăluie vechiul drum pietruit

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite