Primarul Bacăului, reclamat de elevi la DNA pentru întârzierea plăţii burselor. Ce spune edilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Viziteu şi reprezentanta Asociaţiei Elevilor din Bacău FOTO zdbc.ro
Primarul Viziteu şi reprezentanta Asociaţiei Elevilor din Bacău FOTO zdbc.ro

Scandalul plăţii burselor şcolare în municipiul Bacău s-a mutat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Asociaţia Elevilor din Bacău îl acuză pe primarul Lucian Stanciu Viziteu de abuz în serviciu. În replică, edilul spune că acţiunea elevilor ar putea conduce la blocarea acordării burselor.

Asociaţia Elevilor din Bacău anunţă că a depus plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele primarului municipiului Bacău, după şedinţa de Consiliu Local din data de 26 noiembrie 2021. „O astfel de acţiune a fost mai mult decât necesară, după ce am fost martori în repetate rânduri la faptele nelegale comise de domnul primar la capitolul burse”, spun reprezentanţii elevilor.

Pe 26 noiembrie 2021, reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bacău, Alexandra-Ioana Guramba (preşedinte) şi Ilaria Puiu (vicepreşedinte), au participat la şedinţa de Consiliu Local a municipiului Bacău, unde au cerut respectarea dreptului constituţional al elevilor la burse.

„Acest drept nu a fost recunoscut de domnul primar de-a lungul timpului, acesta declarând în şedinţa de consiliu local din data de 12.11.2021 că un astfel de drept nu este stipulat în Constituţie: o greşeală catastrofală pentru o persoană care ar trebui să aplice legea, dar aparent, după cum reiese din comportamentul dânsului, nu o cunoaşte”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bacău.

Există riscul ca bursele să se plătească abia din 2022

Potrivit asociaţiei, la şedinţa din data de 26 noiembrie fost votată o hotărâre de consiliu local incompletă, care nu ar face decât să întârzie procesul de acordare a burselor în municipiul Bacău. Deşi a fost transmis Primăriei Municipiului Bacău de către Inspectoratul Şcolar Judeţean pe data de 23 noiembrie, numărul beneficiarilor nu a fost cuprins în HCL, astfel că aprobarea numărului de burse s-a amânat pentru o şedinţă ulterioară.

„Ba chiar, o parte din executiv mărturisea în cadrul şedinţei că numărul nu a fost prins în Hotărârea de Consiliu Local pentru a nu plăti bursele”, mai spun elevii.

”Urmărind situaţia de anul trecut, putem remarca faptul că o întârziere de acest gen ar însemna pentru elevi să îşi vadă drepturile respectate abia în toamna anului 2022. Un astfel de cerc vicios nu este benefic nici elevilor şi nici administraţiei, care se află într-o poziţie cel puţin incomodă din punct de vedere legal. Această situaţie de nelegalitate a fost semnalată şi de reprezentanta noastră, Alexandra-Ioana Guramba în şedinţa de Consiliu Local”, au ţinut să remarce reprezentanţii Asociaţiei Elevilor Bacău.

„Aduce foarte mult cu o declaraţie politică”

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu nu a dat un răspuns legat de neintroducerea numărului beneficiarilor în hotărârea de consiliu local. A ţinut să menţioneze în schimb că la Bacău s-au alocat 12,4 milioane de lei în 2021 pentru plata burselor şcolare şi a avertizat că demersul elevilor ar putea conduce la blocarea acordării banilor.

„Asociaţia Elevilor (…) a trimis un comunicat presei care din păcate aduce foarte mult cu o declaraţie politică. Am plătit în 2021 burse cât în ultimii 4 ani la un loc! Am primit, acum, la final de an, o sumă de la Ministerul Educaţiei care va intra în buget şi va merge, prin rectificare, tot spre plata burselor! Sper că demersul asociaţiei să nu aibă efectul nedorit, să ducă la blocarea acestei rectificări sau a următoarelor hotărâri care vizează bursele!”, a declarat primarul Bacăului pentru Ziarul de Bacău, fără să explice cum ar putea demersul asociaţiei elevilor să blocheze rectificarea bugetară pentru plata burselor şcolare.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Mii de elevi cu medii peste 8,50 din Bacău au rămas fără burse. Primăria susţine că a alocat o sumă record

Veste bună pentru elevii cu nevoi speciale din Botoşani. Anul acesta vor primi burse de două ori mai mari

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite