Prefectul de Bacău a demis 7 consilieri locali. Îi acuză că au absentat nemotivat de la ședințe

0
0

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că aleșii locali demiși au pus Consiliul Local din comuna Cleja în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea prin absențele repetate de la ședințe.

Prefectul Lucian Bogdănel FOTO arhiva personală
Prefectul Lucian Bogdănel FOTO arhiva personală

Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, a luat decizia de-a demite 7 consilieri locali din comuna Cleja pentru că ar fi absentat nemotivat, blocând activitatea forului deliberativ local.

Cinci dintre aleșii locali demiși sunt de la USR, iar doi de la ALDE: George-Carol Alexof – USR (vicepreședinte al organizației județene USR Bacău), Francisc Benchea – ALDE, Monica Ștefania Ciuraru – USR, Angelica Legged – ALDE, Adrian Mărcuș-Șerban – USR, Anton Urban – USR și Vladimir Voidoc – USR. 

„Joaca de-a administrația din Consiliul Local Cleja s-a încheiat! Am semnat ordinele de încetare a mandatelor de consilieri locali pentru 7 aleși care au încălcat prevederile Codului Administrativ și, în intervalul 31 mai – 31 august, au absentat –nemotivat– de la ședințele forului deliberativ local.

În perioada menționată, au fost convocate 7 ședințe ordinare și extraordinare, absența nemotivată a celor 7 consilieri locali punând CL Cleja în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a decide ce e mai bine pentru comună”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Blocaj administrativ fără precedent

Din luna mai 2022, comuna Clejase află într-un blocaj administrativ fără precedent, în contextul în care mai mulți aleși locali nu au mai participat la ședințele Consiliului Local.

Articolul 221 din Codul Administrativ statuează obligația aleșilor locali de a participa la ședințele consiliului local („consilierii locali … nu pot lipsi de la lucrările consiliului local”), respectiv „consilierii locali, … aflați în serviciul colectivității locale…, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea competențelor autorităților administrației publice locale din care fac parte … cu bună-credință și fidelitate față de țară și de colectivitatea care i-a ales” (articolul 222).

„Cum Codul Administrativ este fără echivoc și nu lasă loc de întors în această privință, iar din referatul constatator al secretarului general al UAT Comuna Cleja rezultă – indubitabil – că cei 7 aleși au absentat nemotivat la 7 ședințe consecutive de CL (ordinare & extraordinare), convocate în intervalul precizat, ordinele de prefect pe care le-am semnat vin să reașeze, în matca legalității şi a normalității (!), activitatea administrativă de la Cleja. A șicana sau bloca activitatea administrativă la nivel local, de dragul unor meschine obiective personale, este o conduită intolerabilă în raport de care Instituția Prefectului va acționa prompt şi adecvat, cu intransigență, ori de câte ori va fi sesizată în acest sens!”, susține prefectul Lucian Bogdănel.

„Este o măsură abuzivă”

Primarul din Cleja susține că rezultatul absenteismului din Consiliul Local este amânarea sau chiar pierderea unor finanțări. „S-au întârziat toate proiectele, toată vara am stat degeaba, pentru că ei nu s-au prezentat la ședințele de consiliu local. Este vorba despre proiecte de peste 170 de milioane de lei”, a declarat primarul Petru Iștoc, scrie Ziarul de Bacău.

Printre finanțările pe care Primăria Cleja intenționează să le acceseze este extinderea alimentării cu gaze, pentru care Consiliul Local ar fi trebuit să voteze constituirea de garanții. De asemenea, Grădinița nr. 1 din localitate, realizată prin PNDL, nu a putut fi recepționată, fiind necesar un vot în Consiliul Local.

În replică, consilierul local George-Carol Alexof, președintele USR Cleja, spune că va contesta decizia prefectului, care este executorie. „Este o măsură abuzivă, pentru vacantarea locurilor în Consiliul Local era nevoie de o hotărâre a Consiliului Local. Din 7 ședințe, 4 au fost «exraordinare, de îndată», care nu se justificau. Noi am participat în septembrie la 2 ședințe, de la care primarul a fugit din sală”, a declarat Alexof pentru Ziarul de Bacău.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite