Poliţistul acuzat că bătut un pescar până la leşin, achitat. Motivarea instanţei: există suspiciunea rezonabilă că fapta a fost comisă de doi agenţi, nu de unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bacău, acuzat că ar fi agresat cu o furcă şi un baston de cauciuc un pescar a fost achitat de judecători, deşi instanţa a confirmat existenţa agresiunii pentru care victima a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Timp de patru luni au deliberat magistraţii Judecătoriei Bacău până au pronunţat soluţia de achitare în dosarul în care poliţistul Virgil Eugen Dinga, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bacău, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de purtare abuzivă.

Judecătorii au invocat că nu rezultă, dincolo de orice dubiu, că fapta a fost comisă doar de agentul Dinga, existând suspiciunea rezonabilă că şi celălalt poliţist care a participat la intervenţie ar fi agresat victima. Ambii poliţişti au fost vizaţi de ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, însă la finalul urmăririi penale procurorii au dispus trimiterea în judecată doar a agentului Virgil Eugen Dinga, sub acuzaţia de purtare abuzivă. Asta în condiţiile în care atât victima, cât şi martorii au declarat anchetatorilor că ambii poliţişti l-au lovit cu brutalitate.

Cazul care viza intervenţia unui echipaj de poliţie într-un conflict cu doi pescari de pe râul Siret a fost instrumentat timp de patru ani de procurorii şi judecătorii din Bacău. Virgil Eugen Dinga a fost acuzat că în august 2013 a agresat cu o furcă şi cu bastonul ce cauciuc unul dintre pescari, pe motiv că acesta a refuzat să-l însoţească la postul de poliţie. În noaptea de 1/2 august 2013, Anton Calara amplasase pe râul Siret două plase monofilament cu scopul de a pescui. A doua zi dimineaţa a surprins un alt pescar în timp ce-i tăia una dintre place. Între cei doi pescari a avut loc un conflict verbal, iar Anton Carala, în schimbul plasei distruse a luat celuilalt pescar una dintre lansetele cu care venise la pescuit. Acesta din urmă, a reclamat pe Carala la Poliţie pentru sustragerea lansetei.

Imobilizat cu furca

Poliţistul Dinga a apelat la un coleg pentru a merge la locuinţa lui Carala. Bărbatul nu se afla la domiciliu, fiind pe câmp la strâns lucernă. Cei doi poliţişti, după ce au ridicat lanseta găsită acasă la bărbatul reclamat, au mers pe câmp după el, pentru a-l conduce la postul de poliţie.

Pescarul a declarat anchetatorilor că unul dintre poliţişti i-a solicitat să îi însoţească la sediul poliţiei şi să urce în maşină, însă persoana vătămată i-a cerut acestuia să mai aştepte, pentru a termina de strâns lucerna. 

Pe câmp, între cei trei a izbucnit un conflict, după ce pescarul a refuzat să-i însoţească la poliţie, afirmând că se va deplasa după ce va termina de strâns lucerna. Poliţiştii au încercat să îl imobilizeze, moment în care bărbatul a luat-o la fugă pe câmp. Atunci, unul dintre poliţişti a luat furca şi a alergat după bărbat. 

Bătut în postul de poliţie până la leşin

”În timp ce fugea, persoana vătămată a simţit că a fost lovit în zona capului cu un obiect din lemn şi, din cauza loviturii, a căzut la pământ, cu faţa în jos. Persoana vătămată nu a văzut cine l-a lovit, însă a simţit cum inculpatul Dinga Virgil Eugen s-a aşezat pe spatele său, i-a luat mâinile şi a încătuşat-o, iar numitul R.C. (cel de-al doilea poliţist) i-a pus pistolul la cap. Cei doi poliţişti au băgat persoana vătămată în maşină şi au dus-o la Postul de Poliţie, unde, într-un birou, numitul R. C. l-a lovit cu un baston de cauciuc de mai multe ori, de sus în jos, în zona umerilor. Persoana vătămată a căzut jos, iar cât a stat la pământ a fost lovit cu piciorul în zona testiculelor, după care a leşinat din cauza durerii. Aceasta şi-a revenit după ce inculpatul Dinga Virgil Eugen i-a dat să bea apă. În tot acest timp, persoana vătămată a avut mâinile încătuşate la spate”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Bacău. Bărbatul a mai declarat anchetatorilor că declaraţia a fost scrisă de unul dintre poliţişti, în timp ce el era încătuşat, fiindu-i luate cătuşele la final şi pus să semneze.

Plin de vânătăi şi sânge, bărbatul a fost dus acasă de către poliţişti cu maşina de serviciu. Acasă, bărbatul a început să se simtă rău, motiv pentru care familia a solicitat ajutorul unei Ambulanţe.

Potrivit expertizei medico legale, persoana vătămată a suferit multiple leziuni, traumatisme, echimoze pe înreg corpul, pentru care a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Magistraţii Judecătoriei Bacău au confirmat existenţa agresiuni împotriva persoanei vătămate, însă cu toate acestea a dispus achitarea poliţistului judecat pentru purtare abuzivă. În opinia instanţe, probele administrate nu arată cu certitudine că infracţiunea a fost comisă doar de agentul Dinga. 

Verdictul judecătorilor

”Leziunile constatate pe corpul persoanei vătămate Carala Anton, la data de 05.08.2013, declaraţiile persoanei vătămate şi ale martorului C. M.-A. fac să nască suspiciunea rezonabilă că cei doi poliţişti au agresat persoana vătămată, fără însă a se putea individualiza cu certitudine care este contribuţia fiecăruia dintre aceştia. În situaţia în care instanţa ar fi reuşit să individualizeze contribuţia inculpatului Dinga Virgil Eugen la agresarea persoanei vătămate şi aceasta nu ar fi corespuns faptei descrise în rechizitoriu, instanţa nu ar fi putut să pronunţe o soluţie de condamnare. Acest lucru se justifică prin faptul că instanţa ar fi ajuns să modificare acuzaţia penală adusă inculpatului şi să îşi aroge, astfel, în mod succesiv, rolul de acuzator şi pe cel de judecător al propriei acuzaţii. Instanţa constată că mijloacele de probă administrate în cauză nu dovedesc dincolo de orice îndoială rezonabilă, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 396 alin. 2 C . proc. pen., că inculpatul Dinga Virgil Eugen este vinovat de săvârşirea faptei arătate în actul de sesizare”, se arată în motivarea Judecătoriei Bacău.

Atât procurorii cât şi victima au contestat soluţia de achitare, Curtea de Apel Bacău urmând a judeca apelul declarat împotriva sentinţei instanţei de fond.

Pescarul agresat s-a constituit parte civilă cu suma de 15.000 lei cu titlu de daune materiale (contravaloarea tratamentului medical efectuat în ţară şi în străinătate pentru recuperarea sănătăţii) şi cu suma de 15.000 euro cu titlu de daune morale.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite