Polițiști care închid ochii la fărădelegi. Au fost prinși cu ajutorul unui om de afaceri și condamnați

0
Publicat:

Trei polițiști din Dărmănești, Bacău, au fost condamnați pentru luare de mită. Ei au fost dați în vileag cu ajutorul unor investigatori sub acoperire, care au încălcat intenționat regulile rutiere pentru a-i prinde.

Agenții rutieri le cereau mită șoferilor ca să nu îi sancționeze FOTO arhivă Adevărul
Agenții rutieri le cereau mită șoferilor ca să nu îi sancționeze FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Bacău i-a condamnat în 29 noiembrie a.c. pe trei agenți de poliție din cadrul Poliției orașului Dărmănești, județul Bacău, la pedepse cu închisoarea cu executare efectivă pentru luare de mită și fals intelectual. I.C. a primit 5 ani și 8 luni de închisoare, C.M.M. - 5 ani de închisoare, iar P.S.G. a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare.

Judecătorii au dispus și menținerea sechestrului asigurator pe aproape 4.000 de euro, bani ridicați de la locuințele polițiștilor în urma perchezițiilor. Instanța i-a obligat pe cei trei agenți să achite și cheltuieli de judecată substanțiale, care se ridică la peste 54.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, cei trei polițiști au intrat în vizorul colegilor lor în urma unui denunț al unui om de afaceri, care susține că aceștia pretind și primesc sume de bani ori foloase materiale de la diverși conducători auto pentru a nu constata și sancționa abaterile săvârșite de aceștia în traficul rutier.

„Din câte am auzit, aceștia primesc sume de bani de fiecare dată când se ivește ocazia, indiferent dacă cunosc sau nu acea persoană”, a declarat omul de afaceri, care are un restaurant în Dărmănești. Acesta le-a relatat anchetatorilor că obișnuia să aducă mașini din Olanda, pe care le vindea în România, iar acestea circulau o perioadă fără asigurare obligatorie.

Polițiștii știau acest lucru, iar pentru a nu-l sancționa, de fiecare când îl observau în trafic, îi cereau bani sau diverse bunuri. Antreprenorul susține că în mai multe ocazii polițiștii au venit la restaurantul pe care îl deține în Dărmănești și au luat băuturi răcoritoare dintr-un frigider, pe care nu le-au achitat.

Luau șpagă și le spuneau șoferilor unde sunt radarele

În urma denunțului au fost emise mandate de supraveghere tehnică de către un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău şi au fost autorizaţi mai mulți investigatori sub acoperire. Aceștia au încălcat intenționat regulile rutiere pentru a fi opriți de agenții rutieri din Dărmănești, care le-au cerut șpagă ca să nu le rețină permisele de conducere.

Iată una dintre discuțiile purtate între polițiști și unul dintre investigatorii sub acoperire și înregistrate audio-video. După ce ia documentul mașinii, unul dintre agenții de poliție se deplasează spre autospeciala de poliție, fiind cu spatele spre investigatorul de poliție și între ei are loc următorul dialog:

Investigator sub acoperire: Să-mi spui dacă-i bine, dacă nu... dacă-s bune actele.

Agent de Poliție: Îs bune. (n.r. - În acel moment, agentul de poliție îi restituie investigatorului sub acoperire documentele sale și ale autoturismului, inclusiv cel în care se aflau 300 de lei, pe care i-a luat). Mergi liniștit și vezi că ai radar în Dofteana.

Investigator sub acoperire: Mulțumesc frumos! Da? Radar în Dofteana, da?

Agent de Poliție: Da.

Investigator sub acoperire: Mulțumesc!

Polițist: Pa!

Susțin că au fost provocați să ia mită

Cei trei agenți de poliție și-au recunoscut faptele, dar au susținut totodată că au fost provocați să încalce legea de investigatorii sub acoperire. Magistrații au verificat acuzațiile și au stabilit că acestea nu sunt fondate.

„Inculpatul i-a restituit investigatorului sub acoperire asigurarea mașinii, fără suma de 300 lei ce fusese pusă acolo de acesta din urmă cu titlu de mită, fără a încerca vreun moment să-i restituie investigatorului sub acoperire și fără a-l întreba pe acesta de ce a pus respectiva sumă de bani acolo, neexistând vreo presiune sau insistență din partea acestuia din urmă”, exemplifică instanța de judecată.

Magistrații spun că faptele comise de cei trei polițiști sunt extrem de grave și ating valori sociale importante, motiv pentru care i-au și pedepsit pe măsură.

„Instanţa constată că faptele inculpaților sunt de o gravitate sporită, fiind lezate valori sociale legate legate de necesitatea protejării populației împotriva conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație pe drumurile publice și pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, inclusiv a pietonilor, prin sancționarea acestora inclusiv cu suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice”, este concluzia judecătorilor de la Tribunalul Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite