Poliţist din Bacău arestat pentru corupţie. Era informatorul interlopilor şi cerea şpăgi de mii de euro pentru „a aranja” dosarele penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (instituţia care a coordonat cercetarea penală) poliţistul ar fi încercat, după ce a aflat că a fost filmat în timp ce cere şpagă, să păcălească anchetatorii formulând un denunţ în care afirma că doar a fost ispitit cu mita, dar a refuzat. El ar fi luat bani de la mai multe persoane, ba chiar era informator al infractorilor care erau în vizorul anchetatorilor.

Tribunalul din Bacău a decis, joi seară, să-l aresteze preventiv (pentru 30 de zile) pe un agent din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău. Poliţistul este cercetat pentru fapte de corupţie.

Mandatul de arestare preventivă a fost emis la solicitarea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău, pentru pentru continuarea cercetărilor privind săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, inducerea în eroare a organelor judiciare, divulgarea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice şi purtare abuzivă.

Potrivit documentelor înaintate judecătorilor de către DGA,  în data de 21 noiembrie 2018, agentul de poliţie a formulat un denunţ la DGA, precizând că o persoană pe care o cerceta într-un dosar penal ar intenţiona să-l mituiască, pentru a obţine soluţie de neurmărire într-un dosar de cercetare penală. 

„În acest sens, la data de 5 decembrie.2018, sub coordonarea şi supravegherea procurorului de caz s-a organizat o acţiune pentru prinderea prezumtivului mituitor, aceasta neavând rezultatul scontat, ci dimpotrivă, au rezultat indicii cu privire la existenţa unei infracţiuni de luare de mită, săvârşită chiar de denunţător, în forma pretinderii”, spune DGA..

Cercetările efectuate ulterior au scos la iveală o situaţie aproape de necrezut, în fapt poliţistul fiind cel care a încălcat legea,  cu nonşalanţă, în mai multe rânduri. Practic, el este cel care a cerut mită şi care a făcut presiuni pentru a primi banii pentru a măslui o serie de dosare penale.

Poliţistul este cercetat acum pentru două infracţiuni de luare de mită, fapte constând în aceea că, în activitatea de instrumentare a două dosare penale, a pretins de la două persoane suma de 5.000 de euro, respectiv o altă sumă de bani cuprinsă între 1.800 lei şi 2.300 lei de la o altă persoană, în vederea soluţionării favorabile a  dosarului penal în care acestea erau cercetate.

În acelaşi timp, agentul de poliţie este cercetat şi pentru infracţiunea de trafic de influenţă, fapta constând în aceea că, în calitate de organ de poliţie judiciară a pretins de la cele două persoane, suma de 5.000 euro, în vederea soluţionării în mod favorabil a unui dosar penal al acestora, lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorului de caz pentru a-l determina să dispună o soluţie de netrimitere în judecată. 

„În momentul în care a luat cunoştinţă despre faptul că cele două persoane ar fi în posesia unei înregistrări audio din care rezulta pretinderea sumei de 5000 euro, cu rea-credinţă, a sesizat organele de cercetare penală din cadrul DGA - SJA Bacău cu un denunţ, faptă pentru care este cercetat pentru infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare”, spun cei de la DGA.

Totodată, acesta este cercetat şi pentru „divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”. Mai exact, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, fiind în posesia unor informaţii referitoare la o activitatea de prindere în flagrant, a divulgat fără drept aceste informaţii celor două persoane, „fiind astfel afectate interesele şi activitatea în dosarul penal menţionat”.   

Mai mult decât atât, poliţistul este cercetat şi pentru pentru două infracţiuni concurente de purtare abuzivă şi abuz în serviciu, după ce a bătut până i-a băgat în spital pe doi hoţi de lemne pe care i-a prins în flagrant. Agresiunea s-a produs în octombrie 2018. 

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite