Locatar în cimitir: „Linişte mai mare ca aici nu găseşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia susţine că are o viaţă liniştită şi că este înconjurată de cei mai inofensivi şi paşnici „vecini“ pe care i-ar fi putut avea vreodată.

Genoveva Petecuţă are 84 de ani şi de un deceniu îşi duce traiul de zi cu zi în Cimitirul „Domneasca“ din Târgu Ocna. Chiar dacă atunci când deschide uşa casei privirea îi ajunge direct în sutele de cruci şi morminte care o înconjoară, femeia este liniştită. Nu îi este teamă. Ba mai mult, afirmă că traiul printre sutele de morţi este unul cât se poate de relaxant şi lipsit de pericole.

„Nu mă tem de morţi“
Locuinţa sa are o cameră şi o bucătărie. Aici doarme, mănâncă şi tot aici şi îşi primeşte musafirii. De pe geamul casei se văd sutele de cruci, iar cei care o vizitează trebuie să străbată cărarea principală a cimitirului pentru a ajunge în casă.

„Sunt credincioasă şi Dumnezeu este cel care mă păzeşte! Nu mă tem de morţi. Mă tem doar de cei cu două picioare care merg pe drum. Ăştia sunt cei mai periculoşi, nu morţii. Uneori, seara mă uit pe geam şi văd cruci. Nu mă îngrozesc! Linişte mai mare ca aici, nu găseşti nicăieri“, povesteşte tanti Genoveva. Bătrâna a ajuns să locuiască în casa din cimitir după ce ea şi fratele au vândut locuinţa părintească. S-a mutat la fiul ei, iar acesta, după ce i-a cheltuit toţi banii obţinuţi pe locuinţă, a lăsat-o în stradă. Nu îi este jenă să recunoască faptul că, o perioadă, a dormit în gară. Trăia din mila trecătorilor. „Plângeam şi mă rugam la Dumnezeu să mă ajute. Nu ştiam ce să mai fac şi unde să mă duc. Rămăsesem fără casă, fără un pat în care să mă întind noaptea. Stăteam pe o bancă în gară“, îşi aminteşte femeia.

Preotul, salvarea bătrânei
Constantin Genes, preotul paroh al Bisericii „Precista“, cel care are în parohie şi Biserica „Cuvioasa Parascheva“, i-a întins o mână de ajutor. A fost impresionat de situaţia ei şi i-a oferit casa din cimitir. „Doamna a rămas în locul unei alte bătrâne care a murit şi care a locuit acolo timp de 20 de ani. Ea are grijă de cimitir, curăţă  mormintele, iar oamenii îi mai dau bani pentru asta. Nu plăteşte chirie pentru casă. Achită doar factura la lumină şi apă. Locuinţa este a bisericii şi i-am întins şi noi o mână de ajutor, aşa cum ne-am priceput şi noi mai bine“, a spus preotul paroh.

O ajută copiii din cartier
Când nu mai face faţă singură la curăţatul mormintelor, femeia apelează la câţiva copii din cartier, care vin numaidecât cu greblele şi sapa. „Când sunt în vacanţă o mai ajut pe doamna Genoveva. Nu o fac pentru bani, deşi de multe ori ea ne mai dă câte un bănuţ“, a afirmat Mădălin, un băiat de 13 ani.

Cei mai mulţi copii vin să o ajute pe bătrână în vacanţa de vară şi în preajma Paştelui. „De Paşte, este o splendoare să stai în cimitir. Sunt sute de lumânări aprinse şi la toate mormintele sunt flori. În nopţile de denie admosfera pare ruptă dintr-un basm. E ceva feeric!“, a explicat ea în timp ce aprindea două lumânări la unul dintre mormintele de care are grijă.  

Fiica, ajutorul de bază al femeii
Singurul ajutor financiar pe care femeia îl primeşte în fiecare lună este de la fata ei, Florentina, care munceşte de aproape 7 ani în Italia. Mai are doi băieţi, însă aceştia nu au mai vizita-o de ani buni şi nici nu se interesează de soarta ei. Fiica îi trimite lunar bani ca să îşi poată plăti cheltuielile cu locuinţa din cimitir şi să-şi cumpere mâncare. „Când am plecat în Italia m-am gândit şi la mama. Vroiam să o ajut să scape de griji. Îi trimit şi eu cât pot, 100-200 de euro, în funcţie de posibilităţi. Nu ne cerem osândă. Dumnezeu este alături de noi“, a spus fata Genovevei, care se află într-un scurt concediu pe care a ales să şi-l petreacă alături de mama ei.

Morminte îngrijite şi pline de trandafiri

De când s-a mutat în locuinţa din cimitir, Genoveva Petecuţă are în grijă peste 40 de morminte din cele câteva sute aflate la „Domneasca“. Cât e ziulica de mare, femeia nu lasă nicio buruiană să acopere locurile de veci, dă cu grebla, udă florile şi plantează trandafiri.

Seara aprinde lumânări şi are grijă să le reaprindă atunci când suflă vântul peste ele. Nu cere bani, însă rudele celor decedaţi îi dău atât cât pot. „Aici nu e taxă fixă. La biserică, fiecare dă cât îl lasă inima şi poate. Oricum, eu curăţ mormintele din respect pentru cei care au plecat dincolo. Pe mulţi chiar i-am cunoscut personal. Unii sunt foşti prieteni de-ai mei, alţii profesorii fiicei mele, alţii sunt oameni despre care nici n-am auzit. Toţi trebuie respectaţi, indiferent ce au fost când au trăit“, a afirmat femeia. De când trăieşte doar printre morminte, tanti Genoveva a devenit o adevărată enciclopedie a morţilor din Târgu Ocna.

Îi compătimeşte pe părinţii rămaşi fără copii
Când se opreşte în dreptul unei cruci, povesteşte cu lux de amănunte despre viaţa defunctului. Cel mai mult îi plânge pe cei tineri şi îşi face zeci de cruci atunci când trece prin locul în care îşi duc somnul de veci. Îi compătimeşte pe părinţii care plâng la mormintele copiilor lor. Chiar dacă locuieşte într-o casă din cimitir, se consideră norocoasă comparativ cu alţii. „Eu nu mi-am dus la groapă niciun copil. Doamne fereşte de aşa ceva!“, afirmă bătrâna cu lacrimi în ochi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite