Judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi ca la uşa cortului în timpul şedinţei: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?“

0
0
Un condamnat a provocat un scandal în sala de judecată şi a înjurat judecătorii ca la uşa cortului
Un condamnat a provocat un scandal în sala de judecată şi a înjurat judecătorii ca la uşa cortului

Un deţinut condamnat pentru omor şi zeci de înşelăciuni prin metoda „Accidentul“ s-a ales cu o nouă condamnare după ce a provocat un scandal de pomină într-o sală de judecată aducând injurii unui judecător, iar pe un altul ameninţându-l cu moartea.

Incidentele au avut loc la Judecătoria Bacău, unde un recidivist aflat în executarea unei pedepse de 22 de ani de închisoare a şocat întreaga asistenţă ce participa la şedinţele de judecată în cadrul Secţiei Penale.

Deţinutul, condamnat pentru omor şi înşelăciuni prin metoda „Accidentul“, are zeci de cereri înaintate instanţelor din Bacău prin care solicită contestaţii la executare, pe care ulterior şi le retrage. 

La un moment dat, pe parcursul unei şedinţe de judecată, preşedintele completului a început judecarea cauzei ce avea ca obiect contestaţia împotriva hotărârii judecătorului delegat, formulată de către deţinutul Popiţanu Andrei, care se afla în boxa persoanelor private de libertate. Având cuvântul asupra cererii formulate, a arătat că doreşte să o retragă, deoarece nu observase că judecătorul delegat cu supravegherea privării de libertate  îi admisese plângerea.

În raport de poziţia procesuală exprimată de către deţinut, consilierul juridic al Penitenciarului Bacău a solicitat instanţei să constate comiterea unui abuz de drept de către contestator şi să-l sancţioneze pe acesta, cerere cu care a fost de acord şi reprezentantul Ministerului Public, care a solicitat ca deţinutul să fie amendat judiciar cu 5.000 de lei.

La scurt timp după ce i s-a dat cuvântul, deţinutul a început să vorbească pe un ton ridicat şi agresiv, nemulţumit de solicitarea procurorului de şedinţă privind amendarea sa.

„Mai bine dau cu cuţitul într-unul“

Preşedintele completului de judecată a încercat să-l atenţioneze pe deţinut că nu se dispusese amendarea  acestuia, ci i se acordase cuvântul atât asupra acestei cereri, cât şi asupra fondului cauzei, dar acesta a continuat cu atitudinea recalcitrantă folosind, printre altele, şi expresiile: ”Staţi un pic domnule preşedinte, de asta vă înjură toată lumea şi vă înjur şi eu pentru că nu am nimic de pierdut, am 30 de ani de executat … cum să fac abuz de drept procesual?”, „la instanţă nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate… iau un cuţit atunci, mă duc la penitenciar şi mai bine dau cu cuţitul într-unul”.

Întrucât prin atitudinea sa perturba desfăşurarea şedinţei de judecată, preşedintele completului a dispus înlăturarea din sală a deţinutului. În timp ce era scos din sală, acesta s-a adresat preşedintelui pe un ton ameninţător spunând: „Dacă am fi noi doi faţă în faţă şi tu cu nevastă-ta aia gravidă, nu ai mai vorbi urât”. Imediat, deţinutul a fost scos din sală.

Judecătorul de şedinţă a declarat anchetatorilor că prin cuvintele ameninţătoare adresate de inculpat acestuia i s-a creat o stare de temere având în vedere că soţia sa era, într-adevăr, însărcinată, fapt cunoscut doar de către apropiaţii familiei.

Pe de altă parte, ameninţările proferate de inculpat la adresa magistratului au fost de natură a induce o stare de temere şi prin prisma faptului că Popiţanu este cunoscut ca fiind o persoană deosebit de violentă. Mai mult, anterior, acelaşi deţinut avusese o ieşire violentă cu ocazia judecării unei alte cereri, înjurând magistratul la ieşirea din sală.  

Rumoare în sala de judecată

Acelaşi deţinut a avut o atitudine incalificabilă şi faţă de o altă judecătoare a aceleiaşi instanţe. Pe parcursul şedinţei de judecată, în timp ce era audiat un martor într-un alt dosar, Popiţanu a fost introdus în boxa acuzaţilor, având şi el termen de judecată la acelaşi complet.

După puţine momente de la introducerea în sală, inculpatul a început să vorbească pe un ton ridicat şi să se amuze cu un alt deţinut aflat în aceeaşi boxă. Pentru că, prin atitudinea sa, deranja şedinţa, judecătoarea i-a atras atenţia deţinutului să păstreze liniştea în sala de judecată, moment în care acesta a răspuns că nu este suficient spaţiu în boxa respectivă.

Judecătorul i-a atras din nou atenţia să păstreze liniştea în sala de judecată, moment în care Popiţanu a devenit recalcitrant şi a început să îi adreseze preşedintelui de complet cuvinte jignitoare, folosind următoarele expresii; „ îmi bag p…a în liniştea mă-tii, dă-mă afară, eşti nebună ?!... îmi zici tu mie să fac linişte?!... du-te-n p…a mă-tii…. Du-te-n p….a mă-tii cu comisia mă-tii…tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?!”

Imediat, persoana vătămată a dispus scoaterea din sală a deţinutului, acesta continuând să înjure până la ieşirea din sală.

”În urma acestui incident în sală s-a produs rumoare, fiind perturbată normala desfăşurare a şedinţei de judecată şi implicit solemnitatea şedinţei de judecată, fiindu-le, totodată, provocată o puternică stare de indignare”, au precizat procurorii care au instrumentat acest caz.

Acuzat de ultraj judiciar şi încălcarea solemnităţii unei şedinţe de judecată, recidivistul s-a prevalat de dreptul la tăcere, însă în faza de judecată a recunoscut săvârşirea faptei, fiind judecat prin procedura simplificată şi condamnat la 9 luni şi 20 de zile de închisoare, pedeapsă ce se va cumula cu restul rămas de executat. Sentinţa Curţii de Apel Bacău este definitivă.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite