FOTOGALERIE Băcăuanii au dat porcul pe iepure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iepurii au mare căutare în piaţa din Bacău
Iepurii au mare căutare în piaţa din Bacău

Duminică dimineaţă, în centrul Bacăului, între Biserica Sfântul Neculai şi Piaţa Centrală e târg de animale. Atmosfera este specială. Slujba religioasă se împleteşte cu lătratul căţeilor, cotcodăcitul găinilor, măcăitul raţelor şi alte sunete scoase de capre şi ţapi. Nu lipsesc înjurăturile taximetriştilor, supăraţi că nu pot trece din cauza aglomeraţiei, dar nici vaietele cerşetorilor.

Iepuri de 9 kilograme, numai buni de tăiat la Crăciun

În acestă perioadă, majoritatea băcăuanilor care trec prin târg caută să cumpere iepuri, apreciaţi pentru gust şi pentru calităţile cărnii, slabă în grăsimi şi colesterol. Dacă altădată crescătorii de iepuri aveau vânzări bune de Paşte, în acest an a crescut cererea şi pentru Crăciun. Un iepure „Uriaş gri german", de 6-7 kilograme, costă 150 de lei.

1

Click pe colaj pentru fotogalerie!

„Avem şi acest exemplar de vreo 9 kile, din specia „Marele alb german", care ajunge 250 de lei. Mai lăsăm şi noi la preţ, îl puteţi lua cu 200 de lei", a spus Gheorghiţă Mutică, venit din comuna Hemeiuş. Puii de iepure de specie autohtonă costă între 10 şi 50 de lei, în funcţie de mărime. Iepurii speciali, „fluture german" sau „cap de leu" sunt apreciaţi de copii pentru „look-ul" deosebit şi sunt vânduţi cu 100-200 de lei.

 Vânzătorii se aşteaptă să scape de toata „marfa" în ultima duminică, înainte de Crăciun. „Se vând binişor. Eu am o mică crescătorie de vreo 50 de iepuri de ăştia mari, gri german. Unii mă întreabă dacă mai am, că vor să-i cumpere de sărbători. Lumea are grijă la sănătate şi renunţă la porc. Iepurele are gust de vânat şi nu face rău", a spus Ilie Popa.

În târg sunt mulţi băcăuani veniţi împreună cu copii. „Am cumpărat iepurele ăsta că mă bate la cap ăsta micu. Îl ţin două zile pe balcon, că am o cuşcă. Îi mai las să se joace cu el, dar apoi îl duc la ţară să-l tai", a spus Marian, venit împreună cu familia.

 Ciobănesc Carpatin şi o căpriţă, la 150 de lei bucata

Doi pui de Ciobănesc Carpatin şi o „ieduţă" îşi aşteaptă clienţii. Fiecare costă 150 de lei. Vânzătorii speră să-i dea repede, unor oameni de la ţară. „Mama lor mi-a făcut numai masculi. Uitaţi-vă ce frumos e, are o lună şi jumătate şi peste 6 kilograme", a spus Mihai Giurgiu, în timp ce-şi mângăia căţelul. Dorian Miclăuş are stână. A venit la târg cu un pui de carpatin şi cu o ieduţă. „Vreau să fac un ban pe ei. Căpriţa o dau tot cu 150 de lei. Merită toţi banii. M-am gândit că dacă se vând iepuri de Crăciun, de ce să nu se cumpere şi capre", a spus Dorian.

Prin târg băcăuanii se bucură şi de păsări. Deşi e frig, porumbeii guşaţi, pescăruşi sau de casă par foarte agitaţi în cuştile lor. Din sacoşele de rafie scot capul şi vor să iasă afară câte un răţoi „leşesc" sau un cocoş frumos „îmbrăcat" până la pinteni.

Carnea de porc şi consumul de alcool îi bagă în spital pe băcăuani

 Medicii băcăuani afirmă că iepurele are carnea cu cel mai scăzut nivel de colesterol, chiar mai mic decât puiul sau vita. „Acum este post şi încă nu au venit pacienţii cu afecţiuni cauzate de consumul de carne de porc. Însă din experienţă vă pot spune că, an de an, în perioada sărbătorilor de iarnă vin sute de pacienţi cu pancreatite, colici biliare, ulcere sau alte afecţiuni datorate consumului de carne de porc şi a alcoolului", a spus Liliana Petrescu, medic la Primire Urgenţe, în cadrul Spitalului Judeţean Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite