FOTO Investiţii masive în modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Bacău. Câţi bani sunt prevăzuţi pentru acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de iluminat public este precar în Bacău
Sistemul de iluminat public este precar în Bacău

Municipiul Bacău a semnat, în calitate de beneficiar, contractul „Servicii de mentenanţă a sistemului de iluminat public din municipiul Bacău“ cu S.C. Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău S.A.

Conform prevederilor caietului de sarcini, serviciile de întreţinere a iluminatului public şi materialele sunt estimate pentru acest an la suma de 460.675 lei (manoperă  347.469 de lei iar valoarea materialelor, la 113.206 lei), la care se adaugă TVA, în valoare de 87.528 de lei.

Contractul a intrat în vigoare la data de 5 februarie, odată cu constituirea garanţiei de bună execuţie şi primirea primei comenzi. Potrivit auditului energetic al sistemului de iluminat public, finalizat în luna decembrie 2017, starea sistemului este precară, în ultimii 15 ani s-au modernizat doar 7% din stâlpi şi 10% din corpurile de iluminat, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană sau de la bugetul local.

În baza contractului, S.C. Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău S.A. se obligă să presteze serviciile la standardele şi performanţele din propunerea tehnică, în acord cu legislaţia în vigoare. SSP Bacău este răspunzător de operaţiunile şi metodele utilizate, cât şi de calificarea personalului folosit pe toată durata contractului.

"Societatea de Servicii Publice va prezenta la finalul fiecărei luni o situaţie privind intervenţiile efectuate şi remedierile făcute la stâlpii de iluminat public. Potrivit prevederilor contractuale, nu se plătesc intervenţiile nesoluţionate iar SSP Bacău este obligată să respecte termenele de execuţie prevăzute în caietul de sarcini.
Municipiul Bacău, beneficiar al contractului, se obligă să recepţioneze lucrările la termen iar emiterea facturii se va face după primirea avizului favorabil din partea beneficiarului. Plata facturii se va face în termen de 30 de zile de la data înregistrării facturii la beneficiar. Dacă beneficiarul nu onorează facturile în termen de 14 zile de la expirarea perioadei convenite, prestatorul are dreptul de a sista lucrările. Menţionăm faptul că S.C. Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău S.A. a efectuat şi în ultimile patru luni ale anului 2017, în baza unui contract, servicii de mentenanţă ale sistemului de iluminat public al municipiului Bacău. Au fost efectuate peste 500 de intervenţii prin care s-au remediat defecţiuni în toate zonele oraşului Bacău", potrivit lui Vlad Ionuţ Popa, directorul general al Societăţii de Servicii publice Municipale Bacău.

iluminat bacau

Starea sistemului de iluminat public în municipiul Bacău

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a contractat în cursul anului 2017, în cadrul unui proiect, un consorţiu de experţi pentru realizarea unui audit energetic, în vederea realizării unui proiect de modernizare a iluminatului stradal pentru trei municipalităţi, Bacău, Constanţa, Botoşani.

În perioada octombrie-decembrie 2017 a fost elaborat studiul „AUDIT ENERGETIC AL SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC DIN MUNICIPIUL BACĂU“.

Potrivit studiului amintit, sistemul de iluminat public al Municipiului Bacău, care deserveşte populaţia municipiului, este compus în principal din: 475 km reţele electrice (în majoritate linii electrice aeriene, în sistem monofazat, bifazat sau trifazat) aferente iluminării a 198 km de străzi, dar şi iluminarii aleilor pietonale, parcurilor, podurilor, tunelelor, pasajelor (date aferente lunii ianuarie 2017); 8.771 stâlpi (dintre care 4.195 stâlpi pe străzile principale, 4.632 stâlpi aferenţi străzilor secundare şi 56 de stâlpi instalaţi pe alei pietonale şi în parcuri). Stâlpii aferenţi sistemului de iluminat public, in majoritate, au fost instalaţi în perioadele 1970-1999 şi 2000-2009;  9.084 corpuri de iluminat, care sunt clasificate după cum urmează (conform analizei efectuate în luna februarie 2017): 3.250 corpuri de iluminat cu vapori de sodiu (VS), 5.541 corpuri de iluminat cu vapori de mercur (VM) şi 293 corpuri de iluminat cu LED; 186 contoare de măsurare a energiei electrice şi respectiv, 147 posturi de transformare.

Proprietarii infrastructurii de iluminat public sunt Primăria Municipiului Bacău şi operatorul local de distribuţie a energiei electrice E.ON Distribuţie România SA (actual Delgaz Grid SA). Primăria Municipiului Bacău deţine 100% din corpurile de iluminat existente şi cca. 72% din stâlpii de iluminat public, restul de 28% aflându-se în proprietatea operatorului local de distribuţie a energiei electrice (Delgaz Grid SA).

„Starea generală actuală a sistemului de iluminat public este precară“

„În ultimii 15 ani, investiţiile în sistemul de iluminat public al Municipiului Bacău au fost relativ reduse. În perioada 2001-2016, s-au modernizat aprox. 7% din numărul total de stâlpi (640 de stâlpi) şi, respectiv, corpurile de iluminat aferente acestora, reprezentând cca. 10% din numărul total de corpuri de iluminat (s-au instalat 620 corpuri de iluminat cu vapori de sodiu, cca. 6,8 % din total şi 293 corpuri cu tehnologie LED, reprezentând cca. 3,2 % din total). Modernizarea s-a făcut ca urmare a implementării de proiecte europene cu fonduri nerambursabile sau ca investiţii ale administraţiei locale. Starea generală actuală a sistemului de iluminat public este precară din punct de vedere al eficienţei energetice şi respectiv, al stării tehnice a ansamblurilor componente ale sistemului de iluminat ", mai spune  Vlad Ionuţ Popa, directorul general al Societăţii de Servicii publice Municipale Bacău.

iluminat bacau
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite