FOTO Cetăţenii din spaţiul extracomunitar din judeţul Bacău, îndrumaţi la Centrul de Informare şi Consiliere pentru Străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o mie de persoane, din ţările care nu sunt din Uniunea Europeană, au domiciliul provizoriu în localităţile judeţului Bacău. Veniţi la studii, în familie sau la muncă cei mai mulţi apelează, pentru a afla cum pot beneficia de drepturi, la consultanţa oferită gratuit de Centrul de Informare şi Consiliere a Fundaţiei de Sprijin Comunitar.

Potrivit datelor  Inspectoratului General pentru Imigrări, in Bacau sunt, în momentul de faţă, peste 1180 de persoane străine, din afara spaţiului UE, care au permis de şedere. Dintre aceştia, 348 sunt veniţi la studii, în licee şi facultăţi, majoritatea din Republica Moldova, 45 sunt veniţi la muncă, iar restul în familie sau din alte motive. Din 2011, ei au posibilitatea să afle informaţii despre drepturile de care beneficiază de la Centrul de Informare şi Consiliere pentru Străini, realizat de Fundaţia de Sprijin Comunitar, în partneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Lunar, zeci de persoane străine se informează despre paşii care trebuie făcuţi pentru obţinerea asistenţei medicale, sociale, sau a drepturilor de muncă şi a celor băneşti.
„Cristina R. din Republica Moldova, elevă la Colegiul Henry Coandă a apelat la noi pentru a afla cum poate beneficia de asistenţă medicală pe teritoriul Romaniei. Cu sprijinul consilierilor FSC, a fost îndrumată şi sprijinită pentru a-şi întocmi documentaţia necesară. iar în acest moment beneficiază de serviciile unui medic de familie băcăuan“, a precizat Ionuţ Chiriţă, din cadrul Fundaţiei de Sprijin Comunitar.
Conform prevederilor legale, toţi elevii şi studenţii cu şedere legală în România au dreptul la asistenţă medicală gratuită ca şi ceilalţi elevi şi studenţi din România. Dar, ca să aibă parte de aceste drepturi, fiecare elev şi student trebuie sa obţină o adeverinţă de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), cu care să se înscrie la un medic de familie.
Lucrurile sunt mai complicate pentru cei care nu sunt la studii şi care nu au venituri. Aceştia trebuie să plateasca la CAS contribuţia obligatorie. Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţara, în vigoare la data plăţii. „În astfel de situaţii, proiectul desfăşurat de OIM şi FSC prin Centrul de Informare şi Consiliere Străini,  vine sa sprijine financiar astfel de persoane aflate în incapacitatea de a plăti contribuţiile la sănătate, cu condiţia să fie cetăţeni străini, a căror ţară nu se afla in UE şi care sunt cu şedere legală în ţara noastră“, a mai menţionat Ionuţ Chiriţă.
Centrul de Informare şi Consiliere pentru Străini din Bacău desfăşoară periodic campanii de informare, în şcolile în care învaţă elevii din spaţiul extracomunitar. Totodată, societăţile la care lucrează străini sunt informate asupra posibilităţilor centrului de sprijinire a acestora.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite