Droguri cumpărate de pe Dark Web cu criptomonede. Furnizorul de droguri, dat în vileag de un consumator
0Un bărbat din Bacău a încheiat o înțelegere cu DIICOT ca să scape de închisoare, după ce a fost dat pe mâna Poliției chiar de către un consumator pentru că vindea substanțe cu efecte psihoactive.

Tribunalul Bacău l-a condamnat în 21 martie pe un tânăr la un an și 6 luni de închisoare de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii. Decizia instanței nu este definitivă.
Bărbatul a intrat în atenția procurorilor DIICOT după ce a fost dat în vileag de un consumator căruia îi furniza constant droguri.
Pe 16 și 17 septembrie 2022, consumatorul a discutat cu doi prieteni despre posibilitatea de-a cumpăra împreună o cantitate mai mare de comprimate Ecstasy, pe care să le vândă ulterior pe raza județului Bacău, urmând ca apoi să împartă banii rezultați din comercializarea drogurilor.
Ulterior, cei trei au mers acasă la un amic, iar acesta din urmă, folosind laptopul personal și datele cardului bancar ale unuia din cei trei, a cumpărat criptomonede în valoare de 2.300 de lei.
Prins în flagrant
După aceea, aceștia au accesat un browser „dark-web” și, folosind criptomonedele achiziționate, au comandat 250 de comprimate de Ecstasy de la o persoană de pe teritoriul Olandei pe care nu o cunoșteau, solicitând ca drogurile să fie expediate pe un nume fictiv.
Cei trei plănuiau să vândă drogurile cu 10.000 de lei și să împartă banii. Pachetul a fost verificat la intrarea în țară și s-a stabilit că în acesta se aflau sute de comprimate de Ecstasy.
„S-a stabilit prin raportul de constatare tehnico-științifică nr. 3.403.506 din 26.09.2022 întocmit de către specialiștii din cadrul Laboratorului de Analiză a Drogurilor al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, că au în compoziția lor substanța activă 3,4-Methylenedioxymetamfetamina (MDMA), drog de mare risc cunoscut și sub denumirea de Ecstasy”, se menționează în rechizitoriu.
Polițiștii au returnat coletul cu droguri la firma de curierat, astfel încât acesta să ajungă la tânărul din Bacău, care a fost prins astfel în flagrant.
De la consumator la furnizorul de droguri
În timpul efectuării percheziției domiciliare la locuința sa, tânărul care consuma droguri a primit pe telefonul său mobil, prin intermediul aplicației Wicker, mai multe mesaje de la utilizatorul contului cu pseudonimul „Zaaukk” care îi propunea să se întâlnească pentru a-i vinde cannabis și „cristal”.
„În acest context, inculpatul … le-a spus lucrătorilor de poliție că nu o cunoaște după nume pe acea persoană, dar că aceasta este furnizorul său de droguri. De asemenea, suspectul a solicitat să participe în calitate de colaborator la prinderea în flagrant și tragerea la răspundere penală a acelei persoane, sens în care a fost autorizat de procuror să se prezinte pentru a cumpăra droguri de la furnizorul său”, spun anchetatorii.
Tânărul i-a cerut persoanei care folosea pseudonimul „Zaaukk” să se întâlnească pentru a încheia tranzacția, urmând să-i plătească 14.000 de lei contra unei cantități neprecizate de cannabis și „cristal”.
Drogurile, ascunse sub motorul mașinii
În momentul când cei doi s-au întâlnit, polițiștii și-au făcut apariția și au descoperit că furnizorul ascunsese drogurile pe șasiul mașinii personale, în zona de sub motor. Acolo a fost identificat un recipient metalic prevăzut cu magnet, iar în interiorul acestui recipient a fost identificată o pungă de plastic în care se afla o materie albă solidă sub formă de cristale.
„S-a stabilit ulterior că reprezintă 100,8 grame de 3-Chloromethcathinone (3-CMC), substanță cu efecte psihoactive ce nu se regăsește în anexele Legii nr. 143/2000, dar care intră sub incidența Legii nr. 194/2011”, au precizat procurorii DIICOT Bacău.
Inițial, furnizorul de droguri s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declarație, însă ulterior a revenit și a dat o declarație de recunoaștere a acuzației, încheind ulterior un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz.