Doi chestori şi doi comisari-şefi sunt anchetaţi penal pentru intervenţia eşuată la dubla crimă de la Oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre victimele ucigaşului de la Oneşti este preluată cu ambulanţa FOTO arhivă Adevărul
Una dintre victimele ucigaşului de la Oneşti este preluată cu ambulanţa FOTO arhivă Adevărul

Patru înalţi ofiţeri din Poliţia Română sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu pentru că, din cauza lor, spun procurorii băcăuani, doi muncitori au fost înjunghiaţi mortal de un bărbat de 67 de ani pe 1 martie 2021, într-un apartament din oraşul Oneşti.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au declanşat urmărirea penală împotriva a patru şefi din Poliţia Română după eşecul operaţiunii de la Oneşti, în urma căreia doi oameni au murit.

„În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 4 suspecţi, şefi de structuri de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu (…), constând în aceea, că, la data de 1.03.2021, aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor art. 26, alin. 1, pct 5 din Legea nr. 218/2002, dispoziţii ce se completează cu proceduri operaţionale cu caracter intern, nu şi-au îndeplinit/ori şi-au îndeplinit defectuos obligaţiile profesionale de desfăşurare a activităţilor de negociere şi de asigurare a intervenţiei pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. şi desfăşurarea activităţilor de imobilizare sau neutralizare a lui M.G., pasivitate care a avut drept consecinţă privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum şi uciderea acestora de către agresorul înarmat. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă atât calitatea procesuală, cât şi acuzaţiile”, au precizat reprezentanţii Curţii de Apel Bacău.

Doi dintre ofiţerii anchetaţi penal sunt chestori, iar ceilalţi doi sunt comisari-şefi.

Reamintim că Gheorghe Moroşan, un bărbat de 67 de ani din Oneşti a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, judeţul Bacău,  pe 1 martie 2021, iar apoi i-a înjunghiat mortal. Ambele victime au murit, una în apartament, cealaltă la spital. Poliţiştii au intervenit în forţă şi l-au împuşcat pe agresor, rănindu-l. Moroşan pierduse locuinţa în urma unei executări silite, iar victimele renovau apartamentul pentru noul proprietar.

De ce nu a intervenit Brigada Antiteroristă

Ofiţerii Brigăzii Antiteroriste din SRI ar fi putut interveni în cazul sechestrării de persoane de la Oneşti, din primăvară, care s-a soldat cu două victime. Acest lucru nu s-a întâmplat deoarece nu s-a solicitat intervenţia lucrătorilor SRI.

Explicaţia vine de la şeful Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI, Dorin Rădulescu,  care a detaliat condiţiile în care pot interveni lucrătorii antiterorişti într-un caz precum cel de la Oneşti. Rădulescu a venit cu precizări în legătură cu sechestrarea de persoane de la Oneşti şi de ce situaţia nu a fost gestionată de SRI.

„În primul rând nu am fost anunţaţi. Într-un fel justificat. Operatorul de la 112 are nişte indici de ameninţare. Instituţia noastră şi brigada este anunţată strict pe anumiţi indici de ameninţare care ar putea avea legătură cu terorismul. Este vorba despre un atac cu armă albă în spaţii publice, atac cu armă de foc, descoperirea unui colet suspect, o ameninţare cu bombă, luare de ostatici şi ar mai fi momentul în care o persoană intră cu autoturismul într-o mulţime de oameni. Se pleacă de la premisa că incidentul poate avea legătură cu terorismul”, a explicat Dorin Rădulescu, în podcastul Top (ne)Secret, emisiune online care a debutat vineri, 17 decembrie, pe pagina de Facebook a SRI.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Un bărbat din Vaslui şi-a ucis fiul şi soţia. După crimă a plecat cu maşina şi s-a răsturnat într-un şanţ

Un bărbat şi-a ucis iubita după ce a mâncat o prăjitură cu canabis

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite