DNA Bacău nu a găsit fapte de corupţie la Festivalul Internaţional „Theaterstock“ şi a clasat dosarul. Anca Sigartău: „Nu comentez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Sigartău, Dragoş Pandele şi Mădălina Rotaru au organizat Theaterstock FOTO Mircea Merticariu
Anca Sigartău, Dragoş Pandele şi Mădălina Rotaru au organizat Theaterstock FOTO Mircea Merticariu

DNA Bacău a clasat, pe 14 iulie, dosarul penal făcut în urma mai multor sesizări după organizarea Festivalului Internaţional „Theaterstock“. Plângerile au fost îndreptate împotriva actriţei Anca Sigartău, fost manager al Teatrului Municipal Bacovia.

Procurorii Anticorupţie nu au găsit un prejudiciu cert şi nici foloase necuvenite după organizarea Festivalului Internaţional Theaterstock..

„În cadrul dosarului cu numărul 5/P/2016 s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, urmare a conexării mai multor sesizări aparţinând numiţilor Ghelu Radu Bogdan, Vrânceanu Sinică, Tancău Servaţiu şi Curtea de Conturi a României-Departamentul de coordonare a verificării bugetelor unităţilor administrativ teritoriale.

Prin ordonanţa  din 14 iulie 2017 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul laturii obiective-probatoriul administrat în cauză nefăcând dovada cauzării unui prejudiciu cert sau a obţinerii vreunui folos necuvenit ca urmare a încălcării unor prevederi legale de către funcţionari din conducerea Teatrului Municipal Bacovia, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte în cadrul organizării şi desfăşurării proiectului „Theaterstock“, se arată în răspunsul trimis de DNA Bacău.

Theaterstock DNA

O parte din cercetări, pentru aspectele semnalate în sesizările penale, au fost redirecţionate, potrivit competenţei, Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău.


După organizarea Festivalului Internaţional Theaterstock, în perioada 1-16 august 2015, actriţa Anca Sigartău, manager la acea vreme a Teatrului Municipal Bacovia, a avut parte, dincolo de laude şi aprecieri, şi de un scandal public, cu acuzaţii care de care mai grave. I s-au făcut mai multe plângeri penale şi în cele din urmă a fost determinată, prin presiuni, să-şi prezinte demisia. 

Anca Sigartău, acum din nou în Bucureşti, a refuzat să comenteze în vreun fel decizia DNA Bacău. „Nu comentez. De fiecare dată când am făcut-o m-am trezit cu alte atacuri, de zece ori mai puternice“, ne-a spus  Anca Sigartău. 
Festivalul Internaţional „Theaterstock“ de la Bacău (Theaterstock – International Arts Festival Bacău 2015) a fost cel mai amplu eveniment artistic-teatral organizat vreodată în Bacău. Pentru aproximativ 700 de mii de euro, din care doar jumătate au fost de la bugetul local, spectatorii, veniţi din toată ţara dar şi de peste hotare, au avut parte, potrivit anunţului organizatorilor,  de 300 de ore de spectacol, timp în care au evoluat în mai multe locaţii din oraş 94 de companii şi peste 1.600 de artişti din Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Republica Moldova şi România, care au jucat în 137 de producţii.


Festivalul Theaterstock a fost organizat în mare grabă, prin efortul organizatoric al Ancăi Sigartău, managerul Teatrului Municipal Bacovia şi al consilierului cultural Dragoş Pandele. Banii publici pentru spectacole au fost aprobaţi tardiv de către Consiliul Local, fapt care a afectat atât sponsorizările, cât şi achiziţionarea biletelor, deoarece festivalul nu avusese parte de o promovare din timp, din lipsa fondurilor. Mai mult, biletele de avion pentru sute de artişti au fost cumpărate în ultimul moment, la preţul zilei, iar onorariile au devenit astfel incerte. Teatrul Municipal Bacovia, restricţionat de legislaţia din domeniul bugetar, a realizat o parte din plăţi în parteneriat cu Asociaţia Muze Colorate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite