Afacere de edil-baron: firma lui Stavarache face uniforme pentru Poliţia Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Prod Cresus, deţinută de Romeo Stavarache, primarul arestat al Bacăului, furnizează costume poliţiştilor locali, deşi aceştia sunt în subordinea directă a edilului. Acest lucru a fost posibil printr-o firmă intermediară.

Croitoria Prod Cresus, la care este acţionar Romeo Stavarache, edilul arestat al Bacăului, furnizează de şase ani costumele poliţiştilor, deşi Poliţia locală este una dintre instituţiile aflate în subordinea directă a alesului local. Achiziţia pe bani publici, în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei, a fost posibilă printr-o firmă intermediară, care produce ambalaje de carton.

Societatea-paravan se numeşte Super Job SRL, este condusă de Claudiu Ciochină şi are ca obiect principal de activitate producerea ambalajelor de carton şi lădiţe. Dacă primii 200.000 de lei au ajuns la Super Job în anul 2008 prin câştigarea unei licitaţii, alţi 200.000 de lei au intrat în conturile aceleaşi firme în anii următori, prin încredinţare directă, după cum explică Florin Podoleanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

Lucrează cu Prod Cresus

Legătura dintre firma Super Job SRL, care a câştigat licitaţia, şi Prod Cresus, firma la care sunt acţionari Stavarache şi soţia lui, este confirmată chiar de către Claudiu Ciochină, patronul Super Job. „Da, aşa este, eu am câştigat licitaţia şi am realizat echipament pentru poliţiştii comunitari. Firma mea are ca principal obiect de activitate confecţionarea ambalajelor de carton, însă mă ocup şi de intermedieri. Eu colaborez cu ateliere de croitorie care au preţuri bune. Prod Cresus este unul dintre ele. Da, o parte din echipamentul purtat de poliţiştii comunitari este confecţionat de Prod Cresus“, a recunoscut Ciochină, patronul firmei Super Job. 

image

Sediul firmei Super Job se află pe strada Energiei, într-un apartament nelocuit, cu zero persoane la întreţinere, în timp ce hala „de producţie“ (foto) este la marginea Bacăului, în cartierul CFR, într-o zonă aproape părăsită.

Contracte prin achiziţie directă

După licitaţia din anul 2008, Poliţia Locală nu a mai realizat nicio procedură „la vedere“. În anul 2010, instituţia a luat haine de la Super Job pentru 300 de poliţişti, în valoare de 129.283 de lei prin achiziţionare directă, fără licitaţie.

După ordonanţa prin care jumătate dintre angajaţii Poliţiei Locale au fost disponibilizaţi, numărul hainelor confecţionate a scăzut. Astfel, în anul 2010 au fost cumpărate doar pentru aproximativ 170 de poliţişti, însă echipamentul a fost „îmbunătăţit“ cu vestă reflectorizantă, geacă de vară, pantofi şi bocanci. Anul trecut, Poliţia Primăriei a mai făcut o comandă la firma care vinde produsele lui Romeo Stavarache, în valoare de 65.752 de lei.

„Sunt haine de proastă calitate“

Relu Mardare, şeful de la Poliţia Locală, recunoaşte că îmbrăcămintea luată este o soluţie de compromis. „S-au făcut achiziţii de câţi bani am avut. Pantalonii s-au făcut mai subţiri, nici de iarnă, nici de vară“, a spus Mardare. Totodată, adjunctul Cătălin Ionescu afirmă că nu este mulţumit de calitatea hainelor. „Sunt haine de proastă calitate, rău croite. Ni s-a luat măsura, dar nu e bună, trebuie strâmtate“, a spus Ionescu.

Avocatul Liviu Ghioc, care a reprezentat Primăria Bacău în mai multe procese, afirmă că, dacă Stavarache a influenţat achiziţionarea acestor uniforme, atunci este conflict de interese. „Potrivit legii, dacă funcţionarul public a influenţat direct sau indirect obţinerea unui folos pentru sine sau o rudă de a sa, atunci discutăm despre un conflict de interese. Fapta, dacă poate fi probată, se pedepseşte cu maximum 5 ani de închisoare“, a declarat avocatul Ghioc.

Croitor pentru pădurari

Direcţia Silvică Bacău a achiziţionat costumele de la acelaşi producător de ambalaje, intermediarul firmei lui Romeo Stavarache. În 2013, Super Job SRL a participat la licitaţia organizată de silvicultori, pentru achiziţionarea uniformelor de serviciu şi a adjudecat adjudecat un contract de 525.000 de lei, prin care se angajează să aducă costume de bărbaţi, taioare de femei şi cămăşi. Trei săptămâni mai târziu, societatea a câştigat un alt lot la licitaţie, în valoare de 133.460 lei. La licitaţie, care a fost şi contestată, au mai participat firmele Motexo SRL, Adina SRL şi Melopeea. Oferta a fost şi de data aceasta cea mai ieftină. Mai mult, chiar dacă firma Super Job este doar intermediară, ea este menţionată ca producător pe eticheta hainelor silvicultorilor băcăuani.

Romeo Stavarache a fost croitorul oficial al Direcţiei Silvice şi în perioada primului mandat de primar. În 2005, instituţia a luat direct de la Prod Cresus costume şi cămăşi de schimb în valoare de 114.500 de lei. Anul următor, Prod Cresus a mai furnizat alte haine de 130.000 de lei, iar în 2007 de 179.000 de lei. Tot atunci, în buzunarul familiei Stavarache au mai intrat încă 175.000 de lei pentru costume de vară, ca mai apoi, în toamnă, să realizeze costume primăvară-toamnă de 191.750 de lei. 

Pe aceeaşi temă:

FACSIMIL Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. Costel Căşuneanu, urmărit penal în dosar pentru dare de mită

VIDEO Curtea de Apel Bacău a decis menţinerea primarului Romeo Stavarache în arest preventiv. Edilul a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de DNA Bacău în stare de arest preventiv

FOTO VIDEO Dumitru Sechelariu, comemorat cu lăutari şi discursuri despre corupţia administraţiei condusă de primarul Romeo Stavarache

Sechelariu, Stavarache şi blestemul funciar din centrul Bacăului. Ambii primari, băgaţi la apă de acelaşi teren

UPDATE FOTO Sechestru pe averea lui Romeo Stavarache. Procurorii vor să recupereze 2,39 milioane de lei, luaţi şpagă de primarul băcăuan

VIDEO EXCLUSIV Romeo Stavarache, primarul Bacăului, rămâne după gratii

UPDATE Avocatul Cristian Cojocaru, apărător în „Lotul Stavarache“, trimis în judecată de DNA Bacău pentru trafic de influenţă

UPDATE Romeo Stavarache, judecat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DNA îl consideră pericol public şi cer menţinerea în arest

Romeo Stavarache, suspendat de Prefectura Bacău din funcţia de primar, în urma arestării sale

INTERCEPTĂRI Romeo Stavarache a fost arestat preventiv pentru încălcarea condiţiilor eliberării sub control judiciar: "Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia..."

Familia primarului Bacăului, Romeo Stavarache, îngropată de dosare, sub tunurile procurorilor DNA 

„Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite