Ștrand geotermal la Nădlac. Proiect pentru revitalizarea turismului în zona de graniță România-Ungaria FOTO
0Turismul în Nădlac (Arad), cunoscutul oraș de la frontiera vestică a României, ar putea fi salvat prin deschiderea unui ștrand geotermal. Proiectul este în valoare totală de 1,25 milioane de euro.

Vorbim despre revitalizarea turismul în zona Nădlac (Arad) – Totkomlos (Ungaria) printr-un proiect în valoare totală de 1,25 milioane de euro. Mai exact un ștrand care să revitalizeze întreaga zonă, proiect pe care administrația din orașul de frontieră arădean l-a depus pe o linie de finanțare transfrontalieră.
„Primăria Nădlac a depus în cadrul programului Interreg România – Ungaria proiectul cu denumirea «Revitalizarea Turismului în Zona Transfrontalieră Nădlac-Totkomlos». Obiectivul principal al proiectului este revitalizarea turismului transfrontalier în zona Nădlac - Totkomlos prin crearea unor noi facilități de atragere a turiștilor care cuprinde un ștrand nou în Nădlac și renovarea ștrandului existent din Totkomlos prin folosirea resurselor existente, adică a apei geotermale” a declarat primarul Nădlacului, Ioan Mărginean.
Nădlacul are trei puncte de frontieră
Acesta spune că formele de turism transfrontalier identificate în zona Nădlac-Totkomlos, în ideea de a dezvolta sectorul de turism la nivel local, sunt: turismul balnear bazat pe bogăția resursei apei geotermale din zonă; turismul cultural care include turismul gastronomic, istoric și ecumenic; ecoturismul, natura și aventura care include ecoturismul și turismul sportiv; turismul de tranzit, adică turismul generat de cetățenii care tranzitează granița României și a Ungariei, în contextul în care orașul Nădlac este cea mai mare poartă de intrare/ieșire din țară cu 3 puncte de trecere de frontieră.
Zona unde se dorește construirea acestui ștrand este lângă fosta fabrică de cânepă în apropierea sondei de apă geotermală.





Țara noastră are mai multe bazine cu apă termală cunoscute. De exemplu, trei bazine și mai multe ochiuri de apă împânzesc lunca pârâului Bobâlna, la poalele Munților Metaliferi. În locul numit Feredee (scăldătoare), izvoarele termale au fost folosite încă din Antichitate.
Pe o hartă habsburgică de la sfârșitul secolului al XIX-lea, zona înconjurată de versanți și pădure de la marginea satului Bobâlna este denumită „Romisches Bad” (Baia romană).