Localitatea din România unde apa termală curge prin şanţuri, deşi ar putea fi exploatată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa termală curge de mai bine de 40 de ani pe şanţ  - FOTO: A.C
Apa termală curge de mai bine de 40 de ani pe şanţ  - FOTO: A.C

Puţurile din localitatea Baba Novac (Satu Mare) sunt săpate de mai bine de 50 de ani şi ţin închisă, cu un robinet, apa termală care se află la o suprafaţă de numai 50 metri adâncime.

Baba Novac este chiar şi pentru mulţi sătmăreni o localitate necunoscută, cu atât mai multe pentru alţi români, chiar investitori, care nu cunosc potenţialul zonei. Aflată în judeţul Satu Mare, la 8 km de oraşul Ardud şi aproximativ 25 de municipiul reşedinţă de judeţ, localitatea Baba Novac nu prezintă prea mult interes pentru cei care nu sunt născuţi şi crescuţi acolo. Acesta este şi motivul pentru care prea puţină lume cunoaşte bogăţiile subterane ale zonei. Sub întreaga localitate şi sub localităţile învecinate există un izvor de apă termală neexploatat, specific câmpiei de vest.
 

În alte localităţi, la distanţe nu mai mari de 35-40 de km, apa termală a fost exploatată şi au apărut veritabile afaceri, precum ştrandurile de la Mihăieni, Acâş sau Tăşnad. Dar nu şi la Baba Novac, acolo unde apa termală curge în şanţ sau stă la doar câţiva zeci de metri în subteran, blocată de un robinet. 
 

„Eu ştiu forajele astea aici de când aveam 10 ani, deci de aproape 50 de ani. Erau tot aici şi nu le-a monetizat nimeni”, afirmă Belbe Nicolae, locuitor din Baba Novac. 
 

„Forajele astea s-au făcut prin anii 70 şi s-a pus robinet la ele. Acesta e lângă fostul CAP, la capătul fostei balte de pescuit, dar mai sunt şi altele pe hotare (n.r câmp), tot aşa, săpate şi pe urmă astupate. Sunt şi spre Ghirişa, dar nimeni niciodată nu a făcut nimic cu ele. Eu acum vreo 8-9 ani eram însărcinat să vin să verific nivelul apei. Forajul e făcut la 80 de metri, dar apa a urcat până pe la 58 de metri cel mai sus din ce ţin eu minte”, afirmă un alt locuitor în Baba Novac. 
 

Pe lângă acest puţ, unde apa este închisă cu un robinet, un altul permite apei să curgă şi curge aşa de zeci de ani, pe şanţ.
 

De existenţa puţurilor cu apă termală sunt tot mai puţini cei care ştiu, doar bătrânii din sat, care se duc, unul după celălalt, iar cunoştinţele lor mor odată cu ei. Oamenii şi-ar dori să se găsească cineva care să investească în zonă pentru a-i scoate şi pe ei din sărăcia şi pentru a nu irosi o astfel de valoare curgând pe şanţuri. 
 

„Cumnatul meu şi-a făcut recent casă în sat şi geologul care a inspectat terenul afirmă că aici este apă destul de sus, pe care o poate scoate la 90 de grade afară. Puţul de la capătul fostei bălţi de pescuit este unul care curge încontinuu de mai bine de 40 de ani. Când eram eu mai mic de acolo se alimenta balta. Noi aici pescuiam şi făceam baie”, mai afirmă Belbe Nicolae.
 

„Am vrea şi noi să vină cineva şi să investească în comună şi să exploateze aceste ape termale. Stăm pe o bogăţie de care nu interesează pe nimeni. Am avea şi noi cu ce să atragem lume aici în zonă, nu doar cu cetatea de la Ardud. Am văzut că în alte localităţi din judeţ vin investitori şi forează ca să producă energie electrică din apă termală”, afirmă Petrovan Alexandru, un alt cetăţean al localităţii Baba Novac.
 

Paradoxul este că la aproximativ 30 km de Baba Novac, în localitatea Căuaş, un investitor din judeţul Sibiu a cumpărat teren şi a început să foreze după apă termală pentru a o transforma ulterior în energie electrică. Acesta a ajuns cu forajul la 2000 de metri şi încă nu a găsit apă termală. 


„Cunosc aceste puţuri forate pe raza oraşului Ardud, pe lângă cele de la Baba Novac sunt şi altele de apă termală pe raza oraşului. Din păcate nu există o soluţie administrativă pentru a exploata economic aceste puţuri de apă termală. Ele au fost forate prin anii 70-80 şi aparţin institutului de geologie din Baia Mare care le-a forat. Nu am cunoştinţe ca cineva să se fi interesat de ele în ultima perioadă. Au existat cândva oameni din Germania interesaţi de o investiţie aici, dar nu s-a mai concretizat nimic”, afirmă şi primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, cel de care ţine localitatea Baba Novac.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite