Proiecția filmului „Arsenie. Viața de Apoi“, anulată la Arad din cauza amenințărilor: „Dacă îndrăzniți, venim acolo și va fi circ!“

0
Publicat:

„Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal!”. Acesta este mesajul care i-a fost transmis regizorului Alexandru Solomon de la Arad, acolo unde, miercuri seară, filmul urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad.

Pe pagina sa de socializare, regizorul filmului, Alexandru Solomon, a povestit cum a fost anulată proiecția de la Arad, eveniment ce fusese planificat cu multă vreme în urmă.

Lungmetrajul "Arsenie. Viața de Apoi" Sursa foto Hi Film Productions
Lungmetrajul "Arsenie. Viața de Apoi" Sursa foto Hi Film Productions

"În seara asta Arsenie. Viața de apoi urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări.

Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”)

De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?  

La rândul său Asociația citizenit a anunțat că proiecţia documentarului Arsenie. Viața de apoi va avea loc, totuși, în această seară, 20 septembrie, pe Terasa Flex, de la ora 20.30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.

"Din păcate, atât Biblioteca Județeană Arad, cât și Cinema Arta Arad și-au retras acordurile inițiale de a găzdui proiecția acestui film. Suntem de părere că arădenii merită să aibă ocazia de a-și forma propria opinie cu privire la acest documentar, astfel că vă invităm la proiecția din această seară, urmând ca la finalul filmului să rămânem la o discuție deschisă despre realizarea și impactul filmului cu regizorul Alexandru Solomon".  

Arsenie Boca, între „hate” și „love”. Un nou film controversat despre cultul călugărului de la Prislop

Filmul „Arsenie. Viaţa de apoi”, realizat de Alexandru Solomon, a putut fi văzut, duminică, 16 iulie 2023, pentru a doua oară în România (după TIFF), în cadrul Festivalului „Ceau, Cinema!”

Subiectul Arsenie Boca creează astăzi în România o vie dezbatere și controversă. Unii îl adulează, se roagă la el și caută salvare, alții sunt indiferenți, iar alții profită să facă bani de pe urma călugărului. Arsenie Boca a murit de decenii bune, dar privirea sa hipnotizantă încă subjugă masele şi devine un brand profitabil.

Nu este un film despre viața lui Aresenie Boca. E un film despre viața de apoi a călugărului, e despre cultul lui Arsenie Boca. În ce fel se reflectă societatea românească în această icoană, cine suntem, de ce ne este fircă, în ce ne punem speranțele. Filmul este despre ce văd oamenii în el, fiecare îl investește cu altceva, asta e lucrul fascinant la acest mit să-i spunem. Am încercat să țin o linie de mijloc, pe de o parte să respect credința oamenilor, e un drept fundamental, pe de altă parte să încerc să văd cum această construcție în jurul personajului real e manipulată și devine material pentru tot felul de conspirații. Filmul încearcă să descifreze un pic ce văd oamenii în el și de ce au această nevoie”, a declarat regizorul Alexandru Solomon.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite