PORTRET Zsolt Fazekas şi-a transformat casa în grădină zoologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt Fazekas
Zsolt Fazekas

Exoticul şi ineditul sunt cele două cuvinte care îi caracterizează pasiunea pentru animale. Pe Zsolt Fazekas îl poţi întâlni ori de câte ori Aradul găzduieşte expoziţii de animale.

Profil:

Născut. 5 octombrie 1976
Studii. Liceu
Familie. Căsătorit

Copii sau părinţi, bunici sau chiar profesori sunt atraşi ca un magnet de ţarcul în care Zsolt Fazekas găzduieşte doi canguri pitici din rasa benett dintre care unul albinos.

„De animale mă ocup de mic copil. O fac din hobby şi nimic mai mult”, povesteşte Zsolt. Cu timpul, casa arădeanului a început să devină o mică grădină zoologică unde păsări, porci spinoşi, canguri, cerbi sau chiar hiene dungate trăiesc împreună, fără prea mari probleme.

Zsolt se poate mândri că este unul dintre puţinii proprietari ai unui cangur pitic albinos, din România. „Mai există un singur exemplar femelă în Braşov. Al meu e mascul şi din păcate nu îi putem cupla deoarece puiul din doi părinţi albinoşi este foarte sensibil. Cangurii albi sunt mai sensibili şi sunt o raritate”, spune Zsolt.

Business exotic
Nu a încercat niciodată să-şi transforme pasiunea într-o afacere, tocmai pentru că în România animalele de lux nu au priză la public, iar oamenii nu prea au cunoştiinţe legate de acest domeniu.

„Animalele le ţin de hobby, achiziţionate fie din ţară, fie de peste graniţă. Nu am transformat pasiunea într-o afacere pentru că nu acesta a fost scopul meu de la bun început. De aceea nu pot spune că fac bani din aşa ceva. Cheltuiala cu ele o scot din reproducţie. Nimeni nu prea dă bani pe animale de lux”, mărturiseşte arădeanul.

Zsolt îşi prezintă bijuteriile ori de câte ori are ocazia atât în ţară, cât şi în afara graniţelor. „Nu particip la concursuri, ci doar la expoziţii. Sunt animale sensibile la transport, motiv pentru care deplasarea presupune un risc”, spune Zsolt Fazekas.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai gândit vreodată să deschizi un mini zoo pentru publicul arădean?
Nu am făcut-o tocmai din cauza birocraţiei deoarece legile sunt făcute de nişte oameni nepricepuţi şi sunt prea multe obstacole şi piedici pentru realizarea acestui lucru.
Cine se ocupă de sănătatea animalelor?
Tot eu. Medicii veterinari de la noi se pricep doar la animalele autohtone, astfel că am fost nevoit să învăţ foarte mult de afară.
Cum s-au adaptat cangurii la climat?
Nu am avut probleme pentru că au fost crescuţi în captivitate. Fiind mici, sunt crescuţi ca şi iepurii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite