O ucraineancă vinde produse tradiționale ca să se poată întreține în România. De ce nu primește ajutor de refugiat FOTO

0
Publicat:

O femeie din Ucraina, care a venit să locuiască o perioadă la fiica sa, stabilită în Arad, nu a mai putut să se întoarcă definitiv acasă, în țara sa, deoarece a început războiul.

Preparatele le postează pe internet pentru a le vinde FOTO Arhivă personală
Preparatele le postează pe internet pentru a le vinde FOTO Arhivă personală

Femeia a stat o perioadă în Arad, apoi a reușit să plece, însă pentru că orașul în care era a fost atacat, a revenit la Arad.  Aceasta are 60 de ani ar dori să se angajeze, deoarece ar avea nevoie de un venit. Totuși, ca să nu stea degeaba  pentru a avea bani s-a apucat, alături de fiica ei, să facă varenyki, un preparat tradițional din Ucraina, umplut cu cartofi, cu branză dulce, cu  ciuperci, cu varză, cu vișine și fructe de sezon, dar și pelmeni cu carne.

Mama mea este ucraineancă, a venit în vizită și, din motivele cunoscute, a fost nevoită să rămână la noi, în Arad. În Ucraina e războiul, care distruge țara și pe cei care au rămas. E foarte greu acolo, dar nici aici nu e ușor pentru cineva care s-a obișnuit toată viata să stea într-un anumit loc. Pentru că îi e dor de țara ei, mama a început să ne gătească zilnic ceva tradițional, tipic ucrainean. Pentru mine, personal toate astea au gustul copilariei, iar pentru soțul meu care este român și fetița noastră, născută aici, sunt delicatese. Preferatele noastre sunt varenyki”, declară Liudmyla Chiţescu, fiica femeii.

Liudmyla alături de mama sa FOTO arhivă personală
Liudmyla alături de mama sa FOTO arhivă personală

Varenyki se pot găti imediat sau se pot păstra congelate. „Le puteți  serviți cu slănină prăjită sau fără, iar dacă e vorba despre varenyki cu brânză dulce atunci, după ce le fierbeți câteva minute, recomandăm să adăugați 50 de grame de unt la fiecare porție (când deja sunt gata pregătite și puse în farfurie). Noi acum avem și de vânzare, deoarece mulți prieteni când le-au văzut postate pe Facebook ne-au solicitat. Le ducem în zona Vlaicu unde locuim, uneori cu tramvaiul sau pe jos, dar cei mai mulți clienți vin după ele la noi”, adaugă Liudmyla.

Ar vrea un contract cu un restaurant 

Aceasta locuiește la Arad din anul 2015, iar mama ei Valentyna Prysiazhniuk a venit din Lursk cu câteva luni înainte să înceapă războiul. Bunica Liudmylei a murit în vara anului 2021 și de aceea  mama ei a venit pe timpul iernii să locuiască la Arad, dar cu gândul că primăvara se va întoarce acasă. A reușit în vara anului 2023 să meargă până în Ucraina, însă au început atacurile și în zona lor și a revenit la Arad. De atunci, s-a apucat serios de treabă și și-ar dori să găsească un restaurant sau o cafenea care să le comande regulat produsele preparate.

De când stă la noi, mama nu a primit absolut niciun ajutor, ca ceilalți refugiați, deoarece ea a  ajuns în Arad cu două luni înainte de război și avea deja permis de ședere. Ea nu se simte bine să stea așa fără să aibă activitate. Deși are 60 de ani este plină de energie. De accea s-a și apucat de gătit”, adaugă fiica femeii.

Produsele se pot comanda pe pagina: Varenyki în Arad .

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite