Moment istoric în viaţa culturală a Aradului: Zilele Culturii Austriece

0
0

La Arad se va desfăşura în această vară prima ediţie a Zilelor Culturii Austriece. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Arad în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad, Forumul Cultural Austriac la Bucureşti, Asociaţia Culturală Musikforum Europa Arad sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Arad şi al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timişoara

Reprezentanţii Centrul Cultural Judeţean Arad spun că: 

„Este cunoscut faptul că una dintre priorităţile asumate de administraţia judeţului Arad o reprezintă cultura. Calitatea vieţii cetăţenilor din judeţul Arad va cunoaşte în continuare un sens ascendent dacă ne vom concentra atenţia în mod constant şi eficient  în direcţia educaţiei, sănătăţii  şi culturii, adaptându-ne şi fixându-ne obiectivele  în funcţie de problemele şi necesităţile reale, permanent monitorizate, cu care societatea noastră se confruntă. Acestea sunt cele trei domenii care ar putea susţine şi dezvolta permanent o mentalitate sănătoasă care ar conduce la creştere economică permanentă şi implicit la racordarea noastră ca societate, la sistemul de referinţă al valorilor europene şi internaţionale, menţinându-ne identitatea”, spun reprezentanţii Centrul Cultural Judeţean Arad.

Astfel, în cadrul unei ample colaborări instituţionale Aradul va fi timp de patru zile, pe perioada desfăşurării manifestărilor culturale cuprinse în program, scena unor evenimente istorice, cu semnificaţii multiple, evenimente care vor deschide noi traiectorii de dezvoltare pentru judeţul nostru şi pentru întreaga regiune. „Interesul partenerilor noştri austrieci în a organiza în Arad evenimente culturale de nivel intermaţional nu poate decât să ne onoreze.  Atât programul propus cât şi invitaţii, oameni de cultură din Austria care se bucură de cel mai înalt respect şi de cea mai însemnată recunoaştere internaţională, vor oferi publicului arădean o suită de manifestări culturale şi educative cu ecou la nivel naţional şi internaţional”, mai declară reprezentanţii Centrul Cultural Judeţean Arad.

Programul Zilele Culturii Austriece găzduite la Consiliul Judeţean Arad în perioada 2-5 iunie 2014

Timp de patru zile Aradul va găzdui o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel, sub forma unor expoziţii, concerte, proiecţii de film, workshop-uri şi întâlniri ale unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din Austria cu publicul arădean.
Începutul  Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani este tema centrală în jurul căreia se configurează programul celor patru zile.
Politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria prezintă anul acesta contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani printr-o expoziţie tematică  itinerantă cu titlul ”Anul 1914-(Ne)liniştea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.
Curatorii expoziţiei sunt Manfred Thumberger şi dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena.
Aradul este primul oraş în care această expoziţie organizată de Forumul Cultural Austriac la Bucureşti va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie- 13 iulie, zilnic între orele 8-18, la Consiliul Judeţean Arad.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 2 iunie, orele 19.00  la Consiliul Judeţean,  în prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, domnul Dr. Michael  Schwarzinger, a Excelenţei Sale, Consulul Onorific al Republicii Austria la Timişoara, domnul avocat Vasile Onofrei şi a altor personalităţi marcante ale diplomaţiei şi vieţii culturale din Austria şi din România.

Cu această ocazie şi-a anunţat prezenţa  Alteţa Sa, Prinţesa Anita von Hohenberg, nepoată a Prinţului Moştenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

Conferinţa organizată în preambulul vernisajului expoziţiei  va fi susţinută de  unul dintre cei doi curatori vienezi, dl. Dr. Stefan Kutzenberger de la  Universitatea din Viena .
Domnul Emil Hurezeanu este invitat în calitate de moderator al evenimentului.

A doua zi, marţi, 3 iunie, a.c.,  este dedicată proiectului socio-educaţional ((superar)), unul dintre proiectele desfăşurate cu mare succes în ultimii ani în Austria, având ca scop asigurarea accesului la educaţia muzicală şi în general la artă şi cultură, tuturor copiilor şi tinerilor, indiferent de  categoria  socială din care aceştia provin. Proiectul este coordonat în Austria de către trei dintre cele mai prestigioase instituţii culturale şi/sau sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben şi Caritas. Începând cu luna mai 2013 acest proiect s-a extins sub forma unui proiect pilot şi în România, în regiunea Braşov, Sf. Gheorghe. Domnul Gerald Wirth, directorul celebrului Cor de băieţi vienezi, Wiener Saengerknaben, va susţine marţi, 3 iunie a.c.,  la Colegiul Naţional ”Moise Nicoară” din Arad, un workshop/atelier de lucru de educaţie muzicală  ((superar)), incluzând şi o repetiţie publică. Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii ((superar)) din România, dirijat de Elana Andrews din Australia. 

Profesorul Manfred Waba este unul dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi artişti scenografi ai momentului în Austria. Festivalul de Operă în aer liber de la St. Margarethen în Burgenland este profund legat de numele său. Expoziţia de scenografie ”Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba” s-a bucurat de un mare succes în vara anului trecut în Landul Burgenland din Austria. Vernisajul acestei expoziţii va avea loc la Arad, miercuri, 4 iunie a.c., orele 17.00, la Galeria de Artă ”Delta”. Invitat în cadrul vernisajului este ansamblul de muzică world Donauwellereiter din Viena care va oferi publicului un moment muzical inedit.  

Regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood, cel care semnează regia unor filme de notorietate internaţională precum ”Război şi pace”, ”Prinţul Rudolf”,  ”Anne Frank”, ”Spartacus”, ”Cele zece porunci”, ”Recviem pentru Dominic”, etc., îi este dedicată cea de-a patra zi, joi, 5 iunie a.c..

Un adevărat maraton cinematografic programat pentru după masa zilei, între orele 14.00 – 17.00, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme precum ”Prinţul Rudolf”, ”Anne Frank” dar si ecranizarea operei ”La Boheme” de G. Puccini avându-i în rolurile principale pe Anna Netrebko şi Rolando Villazon, toate purtând semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm, va fi încununat de  premiera naţională a filmului  ”Recviem pentru Dominic”, premiat cu ”Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 la Timişoara. Premiera naţională a filmului este programată la ora 17.00.
Seara se va încheia cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timişoara, actualmente una dintre cele mai respectate şi apreciate personalităţi de la Hollywood  şi renumitul jurnalist şi analist politic Emil Hurezeanu,  sub titlul generic ”Din Banat la Hollywood”.

Splendidul ambient al Colegiului Naţional ”Moise Nicoară” din Arad va găzdui acest deosebit eveniment cultural.

Cele patru zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referinţă în agenda culturală a judeţului Arad cu ecou în întreaga ţară şi dincolo de graniţe.

Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.
 

Vă mai recomandăm: Săptămâna culturii italiene, pentru prima dată în Republica Moldova

FOTO Triplu eveniment cultural la „Academia Bârlădeană”

Mai multe - Arad

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite