Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe gravide din Timiş şi Arad aleg maternitatea oraşului maghiar Szeged pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. Preferă să plătească serviciile medicale, decât să dea şpagă în România şi să se expună unor riscuri.

Citește și:

ORADEA: Pompierii fac controale la Maternitatea din Oradea, ca urmare a tragediei din Giulești

Arad: Sorin Prişcă: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Tot mai multe viitoare mame din Vest, în special din judeţele Arad, Bihor şi Timiş, aleg să nască în clinicile din oraşul maghiar Szeged. Siguranţa unei naşteri fără complicaţii este principalul motiv pentru care româncele aleg maternităţile din Ungaria .

De la fiţă, la necesitate

Dacă, în urmă cu câţiva ani, naşterea peste graniţă era considerată o fiţă şi avea la bază originea maghiară a pacientelor care îşi doreau dublă cetăţenie pentru odraslele lor, de când cu numeroasele cazuri de naşteri cu complicaţii şi mizeria din spitalele româneşti, migraţia spre maternităţile din Ungaria a devenit ceva firesc. Gravidele care aleg să nască în Ungaria susţin că fac un sacrificiu financiar care merită, pentru că acolo îşi ştiu atât viaţa lor, cât şi a copiilor, în siguranţă.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

"În Arad, medicul de gardă nu îţi acordă atenţie"

O tânără mămică dintr-o localitate arădeană ne-a mărturisit că s-a hotărât, în ultimul moment, să nască la Szeged, pentru că s-a temut pentru viaţa copilului său. "Medicul care m-a supravegheat pe timpul sarcinii în Arad mi-a propus, de la bun început, să nasc cu cezariană. A motivat că are foarte multe paciente şi nu le poate asista pe toate, în cazul unei naşteri normale", a povestit Florentina Maior. Ea a adăugat că i-a fost foarte frică, mai ales de anestezie, şi a refuzat. "Cu două săptămâni înainte de naştere am plecat la clinica din Szeged pentru investigaţii şi am decis să nasc acolo. Totul a decurs fără probleme. Sunt sigură că în Arad aş fi avut probleme, pentru că medicul de gardă nu îţi acordă atenţie dacă nu ai fost pacienta lui timp de nouă luni", a mai spus Florentina Maior.


Foto: Spitalul din Szeged unde se tratează românii (click pe poză pentru galerie)

image

Condiţii occidentale

În Ungaria, fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, lenjeria de pat este schimbată de două sau chiar de mai multe ori pe zi dacă se impune, iar pacientul este ajutat de infirmiere să-şi facă toaleta zilnic. De asemenea, carnea nu lipseşte din meniul zilnic al unui bolnav, iar respectul angajaţilor faţă de internaţi este evident.

Fertilizarea in vitro, 4.000 de lei

O consultaţie într-una din clinicile maghiare costă între 5.000 şi 12.000 de forinţi (70-150 lei), preţ în care poate fi inclusă o ecografie sau un set de analize, iar pentru o naştere se plătesc între 200.000 şi 300.000 de forinţi. Adică 2.500 lei pentru o naştere pe cale naturală şi trei zile de spitalizare, iar pentru o cezariană şi 10 zile de spitalizare, 4.000 de lei.Totodată, în Ungaria sunt foarte solicitate tratamentele de fertilizare. Astfel, persoanele cu probleme achită pentru o consultaţie 12.000 forinţi (160 lei), o spermogramă costă 12.000 forinţi (160 lei), iar un set complet de analize hormonale poate costa 14.000 forinţi (190 lei). De asemenea, o ecografie costă în Ungaria 7.500 forinţi (100 lei) iar ovulometria şi monitorizarea cu ultrasunete se ridică la 105.000 forinţi (1.400 lei).


image

Pacientele mai pot opta pentru puncţia ovariană care costă 105.000 ft (1.400 lei), injectarea intracitoplasmatică de spermă, care costă 110.000 forinţi (1.500 lei) şi Hatching (erodarea prin diferite metode, de obicei chimice, a membranei embrionului pentru a facilita implantarea sa în endometru), care se plăteşte cu 50.000 forinţi (680 lei). Fertilizarea in vitro costă, la clinicile maghiare, indiferent că sunt private sau de stat, între 300.000 forinţi - 400.000 de forinţi (4.000 lei - 5.400 lei).


image

Pacienţii care nu cunosc limba maghiară pot beneficia de serviciile unor translatori care, în schimbul sumei de 30 de euro pe zi, îi însoţesc la toate clinicile, spitalele şi laboratoarele de analize unde le-a fost recomandat să meargă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite