FOTO Mormintele s-au umplut de flori şi de lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumănări aprinse, flori puse lângă cruci şi rugăciuni ridicate spre Cer. Aşa au ales arădenii şi în acest an să-şi omagieze morţii.

Cu mic cu mare, astăzi, pentru cei care au persoane dragi îngropate în cimitirele din Arad, este o zi de reculegere la morminte. 

Unii au ales să meargă de dimineaţă la mormintele celor dragi pentru a le curăţa, a pune flori şi a aprinde lumânări.

„Am adus flori, lumânări şi câte ceva pentru a oferi de pomană. Noi venim des la cimitir, dar astăzi este o zi specială spune ”, Mariana, care era însoţită de soţ şi fiul ei.
 

O altă doamnă care se deplasa destul de greu avea şi ea braţul plin de flori. Vârsta înaintată nu a împiedicat-o să-i omagieze azi pe cei dragi ei care au părăsit această lume.

Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile, 1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii.

Ea este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume. Credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor plecaţi dintre noi.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de  lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.

Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor în prima sâmbătă din luna noiembrie.

image

Amintim că astăzi cimitirele din Arad sunt deschise până la ora 22.00. Ordinea publică în incinta cimitirelor Pomenirea şi Eternitatea din Arad, precum şi în zonele adiacente acestora este asigurată de agenţi din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală.

Mai puteţi citi: Amenzi pentru cei care vor fi prinşi că fac grătare în cimitire

Superstiţii la Moşii de vară, ziua în care sufletele morţilor ar bântui pe pământ. 5 lucruri care sunt interzise în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite