FOTO Dublu eveniment cultural: lansare de carte şi de CD-uri cu muzică tradiţională din Şicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ,,Moara cu Noroc” a avut loc lansarea cărţii ,,Personalităţi Şiculane”, dar şi a două CD-uri cu muzică tradiţională din Şicula. Dublul eveniment cultural a fost marcat de o petrecere organizată de autorităţile locale din comuna arădeană Şicula.

Cartea ,,Personalităţi Şiculane” are ca autori pe prof. Tuleu Ioan, Mircea Grec şi  Viorel Roman.
În acest prim volum au fost introduse doar personalităţi care (din păcate) nu mai sunt printre noi, Şicula dând mulţi oameni de valoare, douăzeci şi patru la număr doar în acest prim volum, printre care Emil Monţia, Avram Borcuţa, Ioan Flueraş. Acest volum are 174 de pagini, iar editorul este Ioan Matiuţ (editura Mirador). În volumul II vor apărea personalităţi care sunt în viaţă, printre care dna Florica Bradu, Ioan Codău şi nu în ultimul rând primarul Aurel Radiţa, acesta fiind la al patrulea mandat.

Trebuie să amintim că atât cartea, cât şi CD-urile au fost finanţate de primarul Aurel Radiţa şi primăria Şicula.

,,Ca primar, timp de patru mandate, am învăţat  să apreciez oamenii, i-am cunoscut aş spune pe toţi, i-am stimat, am învăţat de la ei ce înseamnă binele comun şi împreună am lucrat pentru comunitatea noastră. Dar, bineînţeles că totul s-a făcut având la bază ceea ce s-a realizat înainte, de aceea trebuie să-i cunoaştem pe şiculanii care au făcut cunoscut numele comunei, pe cei care ne-au transmis, hărnicia, inteligenţa şi spiritul de iniţiativă. Acum când, iată, în volumul de faţă ne sunt prezentate douăzeci şi patru de personalităţi mi-am dat seama cît de mulţi şiculani au reuşit sa-şi fructifice calităţile transmise de înaintaşii lor. Este chiar surprinzător că atâţia au făcut şcoli înalte, într-o perioadă când ştiinţa de carte era accesibilă doar câtorva aleşi de soartă. Nu cred că există o comună de mărimea noastră care să fi dat atât de mulţi intelectuali până la Al Doilea Război Mondial, într-o perioadă când mai toţi tinerii erau destinaţi muncii în agricultură. În timpul Austro-Ungariei şi chiar după înfăptuirea Marii Uniri a urma o şcoală în centrele urbane însemna şi o mare cheltuială, în condiţiile în care pământul era valoarea supremă. Şi totuşi, unii au îndrăznit şi au reuşit. Comuna noastră a dat ţării oameni cu un rol important în făurirea statului naţional, în menţinerea credinţei ortodoxe, oameni fără de care cultura şi ştiinţa românească ar fi fost mai sărace. De aceea am considerat că efortul de a finanţa apariţia acestui voolum este chiar mai mic faţă de beneficiul pe care îl vom avea în promovarea valorilor locale, pentru educarea tinerei generaţii de şiculani. Vom continua însă acest demers editorial cu un al doilea volum, care să prezinte şi personalităţile în viaţă a căror operă este foarte actuală, cunoscută în mare parte de contemporani, dar care, peste ani, va face parte din istoria noastră a tuturor. Sigur, mulţumirile noastre se îndreaptă spre iniţiatorii proiectului, dar mai ales spre autorii portretelor de şiculani pe care ni le-au dăruit spre învăţătură şi veşnică aducere aminte”, spune primarul comunei Şicula, Aurel Radiţa.

Melodiile populare din Şicula culese de-a lungul timpului, şi puse pe cele două CD-uri, de renumitul lăutar Emil Ardelean şi interpretate cu multă măiestrie de formaţia profesionistă ,,Rapsozii Zărandului” şi Petrică Paşca.

În 1972 se găsesc două casete cu muzică populară din Şicula, casete găsite de doi oameni, prof. Pavel Hanc din Şicula şi coregraful Viorel Nistor din Arad, fiind vorba de 28 de piese din Şicula.

,,Aceste două discuri sunt discuri document şi mă bucur că au fost salvate în ultima secundă din ceasul al 12-lea ca să nu fie sortite pieirii de pe acele benzi care se autodistrug şi dl Mircea Grec merită toată lauda pentru că a salvat acest material”, a spus Petrică Paşca.

Vă mai recomandăm: Lansare de carte. Cum au arătat satele bihorene sub mitraliera Securităţii

Soprana Angela Gheorghiu lansează un nou album de colinde

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite