Festivalul D’Ale Porcului. Diplomatul culinar Romana Rista prezintă celebrii cârnați de Nădlac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiția cârnaților de Nădlac din județul Arad este prezentată la Festivalul-concurs D’Ale Porcului 2023, care se va desfășura în perioada 2-3 decembrie 2023, la Oradea.

Cârnații sunt unii speciali FOTO Romana Rista
Cârnații sunt unii speciali FOTO Romana Rista

Totul în premieră în cadrul unei acțiuni de diplomație culinară. Astfel, pentru promovarea specificului local, echipa orașului Nădlac este invitată să ofere un moment de „zestre culinară’’ cu cârnați de Nădlac cu boia de Nădlac și preparați din carne proaspătă de porc crescut în România.

Acțiunea de diplomație culinară este propusă de Romana Rista și susținută de Comtim. Diplomatul culinar, Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți.  

Astfel, brandul de carne de porc 100% românesc Comtim s-a aliat cu diplomatul culinar Romana Rista într-un proiect de conservare a patrimoniului gastronomic multietnic și multicultural.

Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista va avea loc sâmbătă, între orele 13:30 și 14:30, la Festivalul-concurs D’ale Porcului 2023, care va avea loc în parcarea de la Era Shopping Park, din Calea Aradului (Oradea)

Ajuns la a zecea ediție, festivalul festivalul „D'ale porcului" atrage anual concurenți din comunități locale, dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

Florin Raba, directorul comercial Comtim, declară: „Compania noastră se implică în viața comunității și este preocupată să susțină în permanență acțiuni de referință dedicate preparării tradiționale a cărnii de porc. Pentru a pregăti rețetele cu care vor intra în această competiție de la Oradea, Comtim va oferi fiecărei echipe carcasele de carne de porc 100% românească, produsă la cele mai înalte standarde din industrie în ceea ce privește calitatea și siguranța alimentară. Ne mândrim că materia primă de calitate superioară provenită de la porcii crescuți în fermele Smithfield România va fi pregătită după metode tradiționale locale, iar eu sunt ferm convins că va fi o atracție pentru toți vizitatorii, pasionați sau profesioniști.’’

Faptul că un producător cu tradiție de talia Comtim sprijină din mijlocul comunităților păstrarea tradițiilor, care încet-încet se pierd și la noi în țară, este o acțiune deosebit de importantă pentru conservarea patrimoniului culinar multietnic și multicultural care merită cunoscut public’’, consideră Romana Rista, diplomat culinar.

Aceasta mai susține: „Am propus această acțiune de „zestre culinară’’ - în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Comtim este prin excelență partenerul tradiției românești și sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac, și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad, vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest Festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc’’.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac din carne proaspătă Comtim și pregătiți la fața locului de către echipa orașului Nădlac, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local al Nădlacului, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La Festivalul-concurs D’Ale Porcului organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și Toroș- Pomana Porcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România și provenind de la Comtim, partenerul Gold al festivalului. Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor’’, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits’’.

Cine este Romana Rista

Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Ii puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite