Claudia Flavia Cazacu promovează rasa Ciobănesc Carpatin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Flavia Cazacu
Claudia Flavia Cazacu

Femeia spune că a ales să crească şi să promoveze Ciobănescul Românesc Carpatin pentru că este o rasă românească, una din marile valori ale acestui popor.

PROFIL
Născută. 12.11.1965, Arad
Familie. Căsătorită, 2 fete
Studii. Facultatea de Horticultură Timişoara
Job. Agent la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad

image

Pasiunea pentru animale o are de copil. Claudia îşi aminteşte că primul ei câine a fost un pechinez pe care l-a primit cadou de ziua ei, pe nume Piki. „A fost primul câine cu care am participat la prima expoziţie canină internaţională desfăşurată la Arad, în anul 1979. Nu am obţinut un calificativ foarte mare, dar a fost acceptabil”, îşi aduce aminte Claudia.

Adora atât de mult câinii încât a hotărât să îşi cumpere o casă pentru a putea creşte patrupede de talie mare. „Aşa se face că în curtea casei noastre rând pe rând şi-au făcut apariţia un maidanez luat de pe stradă, pe nume Cadarica, apoi un ciobănesc german negru, Blacky, un mioritic, Haiduc, o femelă de Ciobănesc Românesc Carpatin, Lola, un Teckel cu păr scurt, Bengy, un Schnauzer pitic, Boby şi un alt maidanez Josymar”, a spus iubitoarea de animale.

image

În urmă cu patru ani, Claudia a rămas numai cu mioriticul Haiduc care începea să dea semne de bătrâneţe şi care suferea foarte mult de moartea Lolei, care îi era ca o mamă.

Câini de expoziţii
„Mergând în vizită la nişte rude, care aveau o femelă de Cocker negru cu puiuţi, am hotărât să cumpărăm şi noi un puiuţ. Aşa a apărut în casa noastră Daisy care are acum 4 ani. La scurt timp după venirea puiuţului de Cocker, Haiduc a murit şi el de dorul Lolei. În nici trei săptămâni am pierdut doi câini pe care îi iubeam nespus de mult”, a continuat Claudia. Mai apoi, arădeanca împreună cu soţul ei au hotărât să-şi înscrie câinii la expoziţii. Treptat, au câştigat tot mai multe premii.

Cei mai fideli câini
S-au împrietenit cu mai mulţi crescători de Ciobăneşti, iar de aproximativ jumătate de an soţii Cazacu încearcă să promoveze şi să popularizeze rasa de Ciobănesc Românesc Carpatin. „Vreau să menţionez că întreaga familie Cazacu alături de domnul Vasile Iclezan care este unul dintre  «părinţii» acestei rase şi de arbitrul Petru Munteanu încercăm să promovăm în Arad această rasă”, a explicat Claudia.

Ori de câte ori trece pe lângă un câine fără stăpân, Claudia se opreşte să vorbească cu el, să-l hrănească, iar a doua zi revine să vadă în ce stare e animalul. „De patru zile mă tot opresc la un maidanez  şi îl hrănesc. Se bucură la culme când mă vede”, a încheiat Claudia Cazacu.

image

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales rasa Ciobăneştilor Carpatini?
Este cel mai frumos ciobănesc, cu un caracter extrem de echilibrat, un paznic de nădejde şi credincios până la sacrificiu pentru stăpânii lui.

Cum puteţi descrie în câteva cuvinte această rasă?
Carpatinul este un paznic înăscut, ataşamentul său faţă de gospodărie, turme fiind proverbial. Este ager şi vigilent, fiind născut cu simţul datoriei în sânge

Cât de greu este să creşteţi Ciobăneştii Carpatini?
Această rasă nu ridică dificultăţi de creştere şi întreţinere, fiind perfect adaptat la condiţiile climatice din România. Este un câine nepretenţios, mănâncă orice. Doarme afară pe gheaţă sau zăpadă.

Ce-i place
Claudia Cazacu spune că îi place să stea cu familia, iar restul timpului şi-l dedică câinilor. „Românii nu sunt conştienţi de această comoară naţională, pe care au moştenit-o de la strămoşii lor. Pentru omologarea internaţională a rasei s-au făcut multe încercări, de aceea am ales să cresc Ciobăneşti”, a spus Claudia.

Ce nu-i place
Femeia spune că nu-i plac oamenii care nu iubesc animalele, care trec pe lângă un patruped părăsit şi nu se opresc să-l mângâie sau să-i ofere de mâncare. „Un câine nu te dezamăgeşte niciodată, e foarte adevărată zicala care spune că un câine este cel mai bun prieten al omului”, a încheiat iubitoarea de animale.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite