Cine este colonelul care s-a remarcat în luptele pentru cucerirea Aradului. A fost rănit în războaiele contra rușilor

0
Publicat:

Arad este orașul din vestul României care se remarcă prin istoria pe care o are și prin oamenii care au legătură cu orașul de pe Mureș. Colonelul Auerhammer József, născut la Veszprém, la 5 decembrie 1895, este unul dintre ei.

Este vorba despre luptele din septembrie 1944
Este vorba despre luptele din septembrie 1944

Acesta s-a remarcat în mod deosebit în luptele pentru cucerirea orașului Arad de către armata maghiară, în 13 septembrie 1944.

Cele mai importante ciocniri s-au înregistrat în zona Aeroportului, pătrunderea trupelor ungurești în oraș fiind, altfel, una fără probleme deosebite. Armata ungară a pornit imediat în urmărirea efectivelor militare românești care au părăsit Aradul în pripă, împingându-le în satele limitrofe, spre Valea Mureșului, unde a doua zi ofensiva militară maghiară a continuat.

Despre toate acestea a strâns informații doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando, care nu lasă ca trecutul județului să piară. În ultimii ani, acesta a adunat date pe care le publică în diferite cărți, până acum sunt 20 la număr.

Andrei Ando este doctor în istorie al Universității din Oradea și doctor în Filologie al Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Astfel, aflăm că Auerhammer era evidențiat prin Raportul Militar nr. 31/14 septembrie 1944 al  șefului Statului Major General al Armatei Ungare, cu privire la ocuparea Aradului de către armata ungară: „Forțele române desfășurate la nord-vestul Aradului au fost spulberate în contraatacul trupelor noastre, în cursul dimineții de miercuri. În timp ce urmăreau inamicul, trupele noastre au intrat în Arad la ora 7, miercuri seara. Forțele române staționate pe tronsonul de graniță Szeged-Oradea au încercat să penetreze teritoriul maghiar zilnic, timp de aproximativ două săptămâni. Trupele noastre au respins toate aceste încercări. Pentru a securiza această porțiune de frontieră și pentru a preveni alte tulburări, miercuri dimineață forțele maghiare au contraatacat și au înfrânt trupele (române, n.n.) care erau la vest de Arad. În timpul acestor operațiuni de securizare, trupele noastre au intrat în Arad, miercuri, la ora 19.00. Urmărirea trupelor inamice care se retrag aici continuă. În timpul acestor bătălii, colonelul József Auerhammer, comandantul unui grup de cavalerie, și curajosul colonel György Vastag, comandantul unui regiment de pușcași motorizat, s-au remarcat în mod deosebit prin curajul lor personal.”

A fost numit comandantul Diviziei 1

Colonelul Auerhammer a fost numit comandantul Diviziei 1 de huszári încropită de Marele Stat Major pentru susținerea trupelor din Ardealul de Nord. Divizia sa a fost formată într-un timp foarte scurt, aproape ad-hoc, prin reunirea a trei plutoane de huszári ale unor divizii dispersate prin Ungaria și un pluton de artilerie. Echiparea diviziei a fost slabă, spre elementară, mizându-se mai degrabă pe cantitatea forțelor armate decât pe calitatea lor. Auerhammer József a fost avansat colonel la data de 1 iulie 1944, iar din 29 august a preluat comanda Batalionului 2 de Huszári, cu care a participat la luptele de la Arad.

La 8 octombrie 1944, colonelul era rănit în luptele împotriva rușilor, la Szentes, în care ungurii încercau să își apere pozițiile la debarcaderul de pe râul Tisa. La 22 decembrie 1944 este numit comandantul Diviziei care încerca să întârzie pătrunderea rușilor în interiorul Ungariei, în zona Csákvár. Predecesorul său, lt.col. Németh Lajos,  a fost eliberat din funcție în aceeași noapte și trimis în fața Curții Marțiale fiindcă a refuzat să își trimită oamenii, foarte slab înarmați, în fața tancurilor rusești care continuau să avanseze. Németh a declarat că își transferă trupele în Divizia SS de tancuri Hunyadi, care era în curs de constituire, pentru că de la nemți militarii primesc măcar armament cu care să lupte. În ianuarie 1945 lt.col. Németh Lajos a fost achitat de Curtea Marțială de toate acuzațiile care i-au fost aduse.Pe Auerhammer îl găsim în permanent contact cu frontul anti-sovietic. Pe măsură ce rușii împing trupele maghiare și germane spre Budapesta și Viena, Auerhammer preia comanda unor divizii de la ofițeri care abandonează lupta”, spune Andrei Ando.

Tot acesta afirmă că la 13 martie 1945 îi este încredințată defensiva de la Csákberény. La 19 martie, când tancurile sovietice ajungeau la Ete, Auerhammer primește comanda întregii linii de front Ete-Vérteskethely și a doua zi reușește să respingă atacul rusesc. La 26 martie 1945 trupele lui Auerhammer ajung epuizate la Györ. Aici primește întăriri, constând în 214 cai și 28 vehicule motorizate. În zorii zilei de 31 martie 1945, la ora 4,30, colonelul Auerhammer dă alarma generală la Bramberg, în Austria, informând că 15 tancuri sovietice au ajuns în localitate și dispunând aruncarea în luptă a distrugătoarelor de blindaj, pentru împiedicarea avansării către Erlach.

„Finalul războiului îl găsește în fruntea trupelor sale la Enns, oraș în landul Austria Superioară, una din cele mai vechi așezări urbane din Austria. Aici Auerhammer a solicitat permisiunea trupelor americane să treacă râul și să se refugieze cu militarii săi din fața trupelor sovietice, alegând să se predea americanilor și nu rușilor”, adaugă doctorul în istorie Andrei Ando.  

Acesta a folosit ca sursă:  Tomka Emil, Harctéri napló 1944-1945, Publicațiile Muzeului „Jósa András” din Nyíregyháza, nr. 48,  Nyíregyháza, 2001.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite