Arădenii încep să tremure în locuinţe ca în timpul comunismului. „Avem gazul asigurat vreo zece zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Arad SURSA FOTO  Arhivă Adevărul
CET Arad SURSA FOTO  Arhivă Adevărul

Timişoara nu este singurul oraş din România care are probleme cu sistemul de termoficare centralizat. Primăria Arad nu mai are bani pentru a achita facturile la gazul consumat pentru producerea agentului termic.

Arădenii racordaţi la sistemul de termioficare centralizat au noroc că vremea s-a mai încălzit, altfel ar fi avut de suferit la fel de mult ca cei din Timişoara, unde abonaţii Colterm au dârdâit de frig în ianuarie. 

Problema este că Primăria Arad nu mai are bani pentru a achita facturile la gazul consumat pentru producerea agentului termic furnizat populaţiei. Facturile se ridică la aproximativ un milion de lei pe zi, iar gazul mai este asigurat pentru zece zile. Cu toate astea, mulţi localnici se plâng că în locuinţe este la fel de frig ca în timpul comunismului.

„În momentul de faţă avem gazul asigurat vreo zece zile. Problema este aceeaşi: pe lângă faptul că noi deja suntem cu plăţi în avans din cauza preţului foarte mare, am trecut de luna martie-aprilie cu subvenţiile, nu mai avem nici încasări, pentru că suntem la început de an şi populaţia nu a luat cu asalt casieriile Primăriei să plătească taxele şi impozitele. Nu avem lichidităţi pentru a putea plăti, acesta este riscul cel mai mare pe care îl au şi alte primării din ţară”, a declarat Călin Bibarţ, primarul Aradului.

La fel ca Dominic Fritz, primarul Timişoarei, şi Călin Bibarţ a cerut ajutor din partea Guvernului, precizând că sistemul de termoficare centralizat “este imposibil de susţinut financiar de o administraţie locală pe termen lung”.

Şi în cazul Aradului, răspunsul de la Bucureşti a venit rapid. În perioada imediat următoare, Guvernul va da bani pentru asigurarea căldurii în sistem centralizat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul va aloca, săptămâna viitoare, 18 milioane de lei pentru 11 oraşe care au reţele de termoficare. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Dezvoltării.

Ajutorul este pentru compensarea preţului la gazele naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat.

„Nu putem să cheltuim mai mulţi bani decât avem”

Vă reamintim că, în 17 ianuarie, Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a cerut premierului Nicolae Ciucă, să intervină de urgenţă pentru ajutorarea companiei de termoficare Colterm, aflată într-o situaţie disperată. „Nu putem să cheltuim mai mulţi bani decât avem”, a transmis primarul.

Colterm a anunţat atunci că nu mai poate furniza apă caldă şi căldură în parametri normali, fiind luată în calcul posibilitatea sistării furnizării apei calde pe timpul nopţii.

„Situaţia pe piaţa energetică este dramatică, toate centralele termice din România se află într-o situaţie extrem de dificilă. Sunt în contact constant şi cu alţi primari din municipii care au probleme similare. Ştiţi foarte bine că anul trecut Timişoara a primit o alocare de de peste 53 de milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea facturilor de gaz până la sfârşitul anului. Aceşti bani s-au consumat acum, în plus faţă de această sumă, şi din bugetul local am dat în decembrie 24 de milioane de lei. Toată această sumă pentru funcţionarea până la sfârşitul anului. În primele două săptămâni ale anului au scăzut şi temperaturile, factura de gaz la Colterm a fost de 30 milioane de lei. Sunt deja dimensiuni care sunt foarte greu, dacă nu imposibil, de acoperit din bugetul local”, a spus atunci Dominic Fritz.

Răspunsul de la Guvern a venit repede. După ce în noiembrie a oferit Primăriei Timişoara un ajutor financiar de 54 de milioane de lei, pentru Colterm, Guvernul a venit cu aplicarea retroactivă a schemei de compensare pentru consumul de gaze în noiembrie şi decembrie, Timişoara fiind eligibilă pentru această măsură. Timişoara a mai primit 15,4 milioane de lei. 


Vă mai recomandăm să citiţi:

Guvernul scoate din impas primăria timişoreană. Abonaţii Colterm au căldură cel puţin până la începutul lunii februarie

Colterm Timişoara, din nou într-o situaţie disperată. Este luată în calcul oprirea apei calde pe timpul nopţii

Dominic Fritz îi cere premierului Ciucă să ajute Timişoara „acum“ pentru evitarea unor „consecinţe catastrofale“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite