Aparatul de aerul condiţionat, motiv de amendă dacă este montat pe clădirile istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea le interzice arădenilor să mai stea cu aparatele de climă agăţate pe clădirile istorice. Un proiect de hotărâte aprobat de edilul-şef prevede sancţionarea persoanelor care îşi montează cutiile de gaz sau climele pe faţade.

În ciuda temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în ultimele zile, arădenii care aleg să-şi monteze câte o climă în apartamente, au toate şansele să fie amendaţi. Decizia vine din partea edililor şefi care printr-un proiect au hotărât ca toate persoanele care îşi mai atârnă pe faţadele clădirilor de patrimoniu, fie aparatul de aer condiţionat, fie cutia de gaz, să fie amendate drastic.

„Se impun anumite reguli care trebuiesc respectate, cum ar fi de exemplu renovarea, amenajarea sau reparaţia faţadelor imobilelor, cel puţin o dată la zece ani. La fel şi în cazul aparatelor de aer condiţionat sau a cutiilor de gaz”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Nu vor să plătească

Proiectul însă stârneşte nemulţumiri atât în rândul proprietarilor care locuiesc la case vechi şi de patrimoniu, cât şi în cel al comercianţilor de electrocasnice care se tem de o scădere drastică a vânzărilor. „Am auzit de proiect şi, din câte ştiu, arădenii nu au alte soluţii de rezervă. Adică dacă nu mai e voie cu aparatul de aer condiţionat pe faţadă, nu mai îşi poate monta deloc o climă. Pentru noi va fi foarte rău, căci în plin sezon vom avea vânzări tot mai mici la clime”, e de părere Dorel Fechete, reprezentat vânzări la un magazin de electrocasnice. De cealaltă parte, arădenii spun că nu au de gând să se muleze după fiecare propunere scoasă de municipalitate, cu atât mai mult să plătească amenzi. „Nu o să plătesc nimic, să vină să-mi scoată apartul de aer condiţionat din casă şi să-mi dea banii pe el. Cu ce deranjează o climă agăţată pe faţada unei clădiri, nu înţeleg. Sunt alte lucruri mult mai urâte care strică frumuseţea oraşului, nu climele noastre”, îşi expune punctual de vedere Constantin Luca din Arad.

„Pentru nerespectarea acestor proiecte, arădenii vor fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei“, Corina Drăghici, purtător de cuvânt, Primăria Arad.

„Faţadele monumentelor istorice se distrug când de ele sunt agăţate cabluri sau aparate de aer condiţionat“, Vasile Arion, vicepreşedinte Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite