17 ani de procese, pentru locuitorii din Nadaș. Cum a obținut o familie aproape 9 hectare de teren

0
Publicat:

Un nou proces al locuitorilor din Nadaș, județul Arad a avut loc joi, la Judecătoria Brașov, în stadiul de judecată pe fond. De 17 ani, locuitorii satului se luptă cu o familie pentru a-și primi îapoi pământurile, retrocedate în mod legal unei familii.

Satul Nadaș, județul Arad FOTO Arhivă
Satul Nadaș, județul Arad FOTO Arhivă

În satul din județul Arad trăiesc, la ora actuală, 700 de oameni. În urmă cu aproape două decenii, pământurile lor au fost retrocedate unei familii. Potrivit Observatornews, inițial, o judecătorie a emis o decizie prin care a recunoscut dreptul de retrocedare. Situația îi nemulțumește pe localnicii care declară că au luat parte, până în prezent, la sute de înfățișări și tot sut de părere că lanțul de procese este departe de a-și găsi finalitatea.

Cum au ajuns cele aproximativ 9 hectare în proprietatea unei familii

Membrii familiei au pretins că i-ar fi îngrijit pe urmașii unui grof. Pe lângă cele 8,743 de hectare de teren, aceștia au luat în posesie inclusiv o clădire cu 6 apartamente din municipiul Arad.

În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad, şi restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad, arată anchetatorii.

Notar public, acuzat de abuz în serviciu

Pe rol există și o cauză penală de instigarea la abuz în serviciu și de abuz în serviciu legat, de modul în care s-a obținut această retrocedare. Mai exact, un notar şi alte trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi conceput şi emis ilegal un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal.

Astfel, mai multe suprafeţe de teren din localitatea Nadăş, judeţul Arad au fost retrocedare ilegal. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Vlai, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi a altor trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, transmitea Agerpres, în martie 2021.

Adrian Vlai ar fi conceput şi emis, cu încălcarea normelor de drept civil şi a normelor juridice privind desfăşurarea activităţii notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal a unei persoane, conform rechizitoriului procurorilor anticorupție.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi societatea Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL, la data faptei administrată de două dintre persoanele inculpate, acuzate de comiterea infracțiunii de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Prejudiciul total se ridică la 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş) şi 4.882.967 lei (sume obţinute din valorificarea masei lemnoase, sume obţinute fără drept cu titlu de subvenţii pentru păşune şi o sumă reprezentând valoarea clădirii şi a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părţi civile în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite