Viaţa de film a reginei romanţelor româneşti: Ioana Radu a fost căsătorită de cinci ori şi a avut o pasiune pentru motociclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Radu
Ioana Radu

Ioana Radu a fost considerată regina romanţelor. Interpreta cu timbru inconfundabil a fost sora celebrei Mia Braia, numele ei adevărat fiind Eugenia Braia. Ioana Radu s-a căsătorit cu fiecare bărbat pe care l-a iubit, ajungând la Starea Civilă de cinci ori. A fost o femeie cu pasiuni nebănuite. A iubit viteza şi motocicletele şi a fost o înfocată microbistă. Ultimii 29 de ani din viaţă i-a petrecut imobilizată, din cauza unui accident de maşină.

Ioana Radu, regina romanţelor româneşti, a trăit în lumina reflectoarelor vreme de peste trei decenii. Pe scenă s-a remarcat printr-o voce de aur cu un timbru inconfundabil. În viaţa sa intimă a fost o femeia pasională, care s-a căsătorit cu fiecare bărbat pe care l-a iubit, având un palmares de cinci cununii civile. Ioana Radu a avut pasiuni nebănuite. A iubit nu doar cântecul popular românesc, ci şi viteza şi motocicletele şi, aşa cum mărturisea într-un interviu, artista s-ar fi făcut şofer, dacă n-ar fi iubit atât de mult cântecul românesc. A fost a doua femeie motociclist din Romania. 


„Pentru mine, romanţa este raţiunea de a fi! Am iubit-o, am cântat-o, am adunat-o şi am risipit-o”, mărturisea artista într-un interviu. Pasiunea pentru muzică a fost moştenită din familie. Pe numele său adevărat Eugenia Braia, regina romanţelor româneşti a fost fiica unui modest cârciumar din Craiova, Constantin Braia. S-a născut pe 17 februarie 1917 într-o familie numeroasă. 
 

Proprietarul tavernei ”La ieftinirea traiului” avea patru copii: Maria, Giugiu, Nuna şi Eugenia. Fiica ce promitea să facă carieră în muzică de la o vârstă timpurie a fost Maria, cea care avea să devină cunoscuta artistă Mia Braia. Eugeniei, viitoarea Ioana Radu, deşi îi plăcea cântecul, părinţii nu i-au prezis o carieră în muzică din cauza timbrului scârţâit al vocii. Din familie a învăţat Eugenia, alintată Jana, primele cântece lăutăreşti. A urmat cursurile liceale la Craiova, unde a fost sfătuită de profesoara de muzică să cânte romanţe. Din cauza situaţiei materiale precare, Jana a fost nevoită să se mărite la vârsta adolescenţei. S-a măritat cu un profesor de muzică din Târgiu Jiu, compozitorul Romeo Rădescu. L-a părăsit la scurt timp după căsătorie, preferând să plece la Bucureşti pentru a-şi încerca norocul în muzică.

ioana radu

Câştigătoarea unui concurs la care au participat 800 de interpreţi

Jana Braia a ajuns la Bucureşti în ianuarie 1936, la vârsta de 19 ani. Ajutată de cumnatul ei Petre Lexandru, soţul Miei Braia, s-a înscris la un concurs al societăţii de Radiodifuziune. În aceeaşi competiţie care asigura câştigătorului o carieră muzicală se mai înscriseseră 800 de candidaţi. În final, Jana Braia şi Eugenia Nedelea au fost declarate câştigătoare. Ambele cântăreţe au primit nume de scenă şi astfel Jana Braia a devenit Ioana Radu.

A cântat pentru prima dată la Radio sub numele de Jana Radu pe 30 aprilie 1936, în cadrul unui program de muzică uşoară în care a fost inclusă şi Mia Braia. Puţini ascultători au ştiut că cele două cântăreţe sunt surori. Apariţia la radio a fost un succes, dar pentru că avea nevoie de bani, Ioana Radu a ales să-şi ducă mai departe cariera muzicală în restaurante. 

A cântat o perioadă în restaurantul "Azuga" din Ploiesti. De trei ori pe săptămână venea în Bucureşti pentru a-şi susţine recitalurile la Radio. S-a mutat definitiv în capitală şi a cântat în restaurantele bucurestene "Princiar", "Motanul Negru", "Potcoava" . După război, şi-a continuat activitatea concertistică la Radiodifuziunea Română, la Teatrul de Estradă „Constantin Tănase” Circul de Stat şi la Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”.

A fost căsătorită de cinci ori

Ioana Radu mărturisea într-un interviu că s-a căsătorit cu toţi bărbaţii pe care i-a iubit. După căsătoria din adolescenţă cu profesorul de muzică Romeo Rădescu au urmat, la diferite intervale de timp, alte patru cununii. Artista a adunat un palmares de cinci căsătorii. În interviurile date de-a lungul carierei, Ioana Radu a glumit mereu pe seama numărului căsniciilor sale. ”Am fost căsătorită de cinci ori cu acte in regulă. De două ori m-am căsătorit cu acelaşi bărbat. Nu mi-a plăcut niciodată dragostea fără acte”, spunea Ioana Radu.

Pasionată de motociclete

Artista a avut o pasiune pentru maşini, viteză şi motociclete. A fost a doua femeie motociclist din România, cu carnet obţinut în perioada interbelică. Se spune că, în timpul bombardamentelor din Bucuresti, din al doilea Război Mondial, Ioana Radu si-a luat motocicleta si a fugit spre Ardeal îmbrăcată în costum de motociclist. A iubit viteza şi a mărturisit că, dacă n-ar fi iubit cântecul atât de mult, s-ar fi făcut şofer. 

ioana radu

Imobilizată  în urma unui accident

Anul 1961 a fost unul fatal pentru artistă. Autobuzul în care se afla în drum spre un concert a făcut un accident  pe şoseaua Orşova-Caransebeş. Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pentru tot restul vieţii. Câţiva ani mai târziu, din cauza problemelor de sănătate, şi-a încheiat cariera muzicală cu o serie de spectacole grandioase la care s-au adunat să o vadă mii de oameni.
 

După retragerea de pe scenă, cariera artistică a Ioanei Radu s-a rezumat la apariţii televizate. Se deplasa numai cu cadru şi în apariţiile TV, în vremea regimului comunist, problemele de la picioare îi erau mascate. Până şi comuniştii i-au apreciat talentul şi admirat romanţele. Ioanei Radu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice”, prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române. În anul 1968 i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară şi romanţe.

După teribilul accident din 1961, Ioana Radu a mai trăit 29 de ani deplasându-se numai cu cadrul. Şi-a dus viaţa într-un apartament modest din capitală, unde era vizitată de apropiaţi. Faptul că nu a avut copii a fost cel mai mare regret al artistei. Ioana Radu a fost o microbistă înfocată. A iubit echipa din Giuleşti şi s-a declarat rapidistă până la moarte. "Lumea o să râdă de mine. Nu-i nimica. Şi eu am fost mică şi m-am făcut mare. Toată lumea creşte”, spune artista despre echipa favorită, într-un interviu din 1987 când avea 70 de ani. A murit pe 19 septembrie 1990, la Bucureşti, în singurătate. 

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite