„Turiştii” au luat cu asalt comunele teleormănene. Procente de peste 100 la sută la referendumul de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

9 localităţi din judeţul Teleorman s-au remarcat la referendumul de duminică printr-o prezenţă spectaculoasă la urne, peste 100 la sută. Mai mult decât atât, alte 7 localităţi au fost foarte aproape de a atinge cifra maximă. Aceste procente ridică mari semne de întrebare în legătură cu modul în care s-au adunat voturile în jdeţul nostru.

Referendumul din 29 iulie a consemnat în judeţul Teleorman o prezenţă la vot foarte ridicată (70,1%), comparativ cu media naţională (46,23%). S-a ajuns la acest procent după ce mai multe localităţi din judeţ s-au remarcat printr-o prezenţă spectaculoasă la urne. Primarii din 9 comune teleormănene se pot lăuda cu o performanţă greu de egalat: prezenţă la urne de peste 100%.

Participare de peste 110 la sută

Cei mai activi s-au dovedit locuitorii din comuna Dracea. În această localitate, procentul de prezenţă la urne a fost de 118,10 la sută! Din totalul celor 1425 de alegători înscrişi pe liste, în Dracea au votat nu mai puţin de 1683! 95 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Comuna cu pricina este condusă de liberalul Costică Doncea, reales la alegerile din 10 iunie.

image

Foarte activi au fost şi locuitorii din comuna Vităneşti. Aici, procentul de prezenţă la urne a fost de 111,56 la sută! Din totalul celor 2252 de alegători înscrişi pe liste, au votat nu mai puţin de 2624! Peste 94 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Comuna este condusă de pesedistul Simion Nedea, reales în data de 10 iunie.

Pe poziţia a treia a „podiumului”, în ceea ce priveşte prezenţa la vot, s-au clasat locuitorii din comuna Balaci. Procentul de prezenţă la urne a fost de 110,15 la sută! Dacă pe listele electorale erau înscrise 1655 de persoane, la sfârşitul zilei, membrii secţiilor de votare din localitate au numărat 1823 buletine de vot. Peste 91 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Primarul comunei este pesedistul Ilie Calotă, reales la scrutinul din 10 iunie.

Prezenţe de invidiat în alte 4 localităţi teleormănene

O prezenţă demnă de invidiat au avut şi locuitorii din Vârtoape. În această comună prezenţa la urne a fost de 105,17 la sută! Din totalul celor 2377 de alegători înscrişi pe liste, în Vârtoape au votat nu mai puţin de 2500! 95,28 la sută au pus ştampila pe DA. Comuna este condusă de penelistul Ilie Boboc, reales la alegerile locale din urmă cu o lună.

La fel de „harnici” s-au dovedit şi locuitorii comunei Tătărăştii de Sus. Procentul de prezenţă în această localitate a fost de 104,25 la sută. Din totalul celor 2373 de alegători înscrişi pe liste, au votat  2474! 95,31 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Primarul comunei este liberalul Bogdan Dumitrescu, reales în data de 10 iunie.

image

În „top” au intrat şi locuitorii comunei Călmăţuiu de Sus. Această localitate se laudă cu un procent de prezenţă la referendum de 103,66 la sută. Adică, din cei 1936 de alegători înscrişi pe liste, au votat  2007! 96,31 la sută au pus ştampila pe DA. Şi această localitate este condusă tot de un liberal, Ion Coman, şi el reales.

O altă localitate „model” se dovedeşte a fi comuna Vedea. Fostul pedelist, actual pesedist, primarul Aurel Drăghici, a reuşit să-şi mobilizeze exemplar electoratul la urne, dovadă fiind procentul de 101,55 la sută înregistrat la referendum. Mai exact, din totalul celor 2512 de alegători înscrişi pe liste, în Vedea au votat nu mai puţin de 2551, iar 89,88 la sută au pus ştampila pe DA.

Puţin peste 100%

Cu doar 81 de sutimi peste pragul maxim de 100% a reuşit să intre în top şi localitatea Botoroaga. Dacă pe listele electorale erau înscrişi 4560 de alegători, la urne s-au prezentat 4597. 96,32 la sută dintre aceştia au pus ştampila pe DA. Primarul comunei este penelistul Mihail Cojocaru, reales la scrutinul din 10 iunie.

Pe ultima treaptă a podiumului s-au clasat locuitorii din Siliştea. Noul primar, liberalul Alexandru Marin nu a reuşit să mobilizeze „decât” 100,29 la sută din alegători. Din cei 2027 de alegători înscrişi pe liste, au votat  2033! 91,98 la sută au pus ştampila pe DA.

Alte 7 localităţi cu procente apropiate de maxim

Trebuie menţionat că alte 7 localităţi din judeţul Teleorman au avut participare masivă la vot cu procente cuprinse între 95,20 la sută şi 98,53 la sută. Dintre acestea amintim: Cosmeşti: Cristian Mincă – PNL – reales – 98,53 la sută, Olteni: Emilian Mărcuşanu – PSD – reales – 97,11 la sută sau Poroschia: Iulian Badea – PNL – reales – 95,5 la sută.

Rezultatele înregistrate în Teleorman par să-i contrazică pe liderii USL, în frunte cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care susţin că sunt mai puţini români cu drept de vot decât a raportat Ministerul de Interne. După calculele celor de la USL, 15 la sută dintre români nu se prezintă la vot, 20 la sută sunt plecaţi în străinătate, cel puţin 15 la sută sunt simpatizanţi PDL plus Traian Băsescu. Mai trebuie incluşi pe această listă şi cei care au murit în ultimele luni, bolnavii care nu au solicitat urna mobilă, cei care au fost plecaţi în concediu la munte sau la mare şi au votat acolo. Este practic imposibil, potrivit calculelor USL, ca într-un judeţ să se prezinte la urne peste 65 la sută dintre cei înscrişi pe listele electorale.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite