Trei spitale din Teleorman se desfiinţează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista spitalelor propuse spre desfiinţare de Ministerul Sănătăţii se află şi centrele de sănătate din Furculeşti, Cervenia şi Deparaţi.Prin transformarea acestora în azile de bătrâni, dispar 165 de paturi şi trei posturi de manager, 12 medici rămân pe drumuri, iar peste 50.000 de pacienţi vor fi nevoiţi să meargă zeci de kilometri pentru o urgenţă.

Centrele de sănătate de la Furculeşti, Cervenia şi Deparaţi  se regăsesc pe lista unităţilor spitaliceşti propuse a fi transformate în azile de bătrâni.  Decizia Ministerului Sănătăţii a fost luată după consultarea cu Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, Prefectura şi Consiliul Judeţean.  “Motivul pentru care s-a propus desfiinţarea celor trei unităţi a fost reducerea cheltuielilor. De la 1 aprilie, niciun spital care are cheltuieli de personal mai mari de 70% din totalul fondurilor alocate, nu va mai fi finanţat de CAS. Cele trei unităţi au cheltuieli de 90 % cu personalul medical”, a spus Mioara Comana, directorul DSP Teleorman.
Explicaţiile venite din partea  ministerului şi reprezentanţilor din teritoriu nu îi încălzesc cu nimic pe managerii celor trei unităţi şi pe medicii de aici care nu văd  cu ochi buni desfiinţarea acestor spitale.

Teleormanul pierde singura secţie de Geriatrie din judeţ

Centrul de sănătate Cervenia are 85 de paturi, patru secţii şi cinci medici. Toate acestea vor dispărea după ce unitatea va fi transformată în azil. Cea mai mare pierdere, potrivit conducerii unităţii, este desfiinţarea Secţiei de Geriatrie, singura din judeţ. “  Noi avem secţie de geriatrie, la noi la spital vin anual 2800 de bolnavi. Aici se putea face un centru medico-social, chiar un spital de geriatrie. Ei au luat o decizie, fără să întrebe pe nimeni, care nu se ştie cum va fi pusă în practică. Nu există nicio organigramă. Cred că toată reforma se va opri cu desfiinţarea acestor spitale şi nu se va mai face nimic”, ne-a spus, dr. Niculae Bulumac  managerul Centrului de sănătate de la Cervenia.

30.000 de locuitori din zona Deparaţi vor merge 45 de kilometri până la Alexandria

Centrul de sănătate „Regele Carol I”  de la Deparaţi deserveşte aproximativ 30.000 de locuitori din şapte localităţi, dispersate pe 40 de kilometri. După ce spitalul va dispărea, localnicii din zonă vor merge fie 45 de kilometri până la Alexandria, fie 40 de kilometri până la Roşiorii de Vede, pentru orice urgenţă medicală. „Noi avem 40 de paturi şi ocuparea este destul de bună. Nu suntem împotiva azilelor de bătrâni, dar cu pacienţii ce ne facem? Avem secţie de Radiologie dotată modern şi săptămânal depistăm două cazuri de tuberculoză. Nu este zi să nu avem, cel puţin o urgenţă”, a spus dr. Ligia Uţan, managerul unităţii.
Alt spital care va dispărea este cel de la Furculeşti, care are 40 de paturi, doi medici şi deserveşte 20.000 de locuitori.
Potrivit listei publicate de Ministerul Sănătăţii, desfiinţarea celor trei centre de sănătate nu este singura schimbare în Teleorman. Spitalul de Psihiatrie de la Poroschia  şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Balaci se vor comasa cu Spitalul Judeţean Alexandria.




Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite